Ричард Брансън и Джеф Безос вече са готови да започнат да предлага пътувания до Космоса. Това обаче е достъпно единствено за други милиардери и милионери. За съжеление се очертава, че почитателите на Космоса със скромни доходи ще трябва да почакате докато вълнуващия полет стане мосово достъпен.

Скоро няма да има космически полети, които струват „само“ четирицифрена сума, или дори по-малка петцифрена сума предричат експерти. Те смятат, че е невъзможно да се посочи дата, на която космическите полети ще са достъпни за масите, но повече от тях смятат, че в най-добрия случай това ще стане след десетилетия.

Едно от най-големите предизвикателства ще е трудността при намирането на достатъчно желаещи астронавти аматьори едновременно, за да може разходите да се поделят между тях и космическите пътувания да бъдат достъпни.

Mилиардерът Ричард Брансън излита в Космоса до часове

"В началото самолетите са превозвали много малко хора," казва пред CNN Business Лаура Форзик, собственик на консултантската компания Astralytical. "Представете си какви щяха да са цените на билетите, ако самолетите все още превозваха само по няколко пътника."

Тестовият полет на Virgin Galactic с Ричард Брансън на борда транспортира едва четирима пътници, в добавка към двамата пилоти. През следващата седмица Безос, неговият брат и двама други пасажери се очаква да бъдат на борда на първата ракета на Blue Origin, която ще изведе туристи в Космоса.

"Ако искате цената да падне от 250 000 долара до четирицифрено число, трябва да разпределите разходите между много повече пътници, подобно на билетите за самолет", казва Рон Епстийн, анализатор в Bank of America.

Илон Мъск: При колонизацията на Марс са възможни жертви ВИДЕО

"Единственият начин да се постигнат подобни обеми е пътуването да е част от транспортна мрежа," казва Епстийн. "Искате ли да прекарате цялото време в полет, само за да се повозите за удоволствие?"

По тази причина Virgin проучва възможността за космически полети от точка до точка по света, намалявайки времето, което е необходимо, за да се стигне от Ню Йорк до Токио или от Лондон до Хонконг до няколко часа.

Това е пазар, който през 2019 г. UBS оцени на 20 млрд. долара годишно. Банката базира тази своя оценка на над 150-те милиона пасажери, които са били на полети с продължителност 10 или повече през 2018 г. Ако само 5% от тези хора платят по 2 500 долара, за да летят през Kосмоса, това би генерирало годишни приходи от 20 млрд. долара.

Ричърд Брансън ще полети в Космоса преди Безос

Според Епстийн оценката на UBS за космически полети на цена от 2 500 долара е прекалено занижена. Пътуващите по работа в днешно време може да харчат по над 20 000 долара за двупосочни полети на дълги разстояние в бизнес или първа класа. Той смята, че много от тях биха били готови да платят повече, за да превърнат 20-часово пътуване в такова, което продължава само няколко часа.

Превръщането на това в реалност обаче ще отнеме време и всевъзможни технологични разработки, които днес не са налични, информира Profit.bg.

"Скоростта, с която трябва да се движите, за да изведете толкова много хора в Космоса, се определя от физиката," казва Епстийн. "Това не е нещо, което може да се направи лесно. Мисля, че ще се случи през живота на моите деца, ако не и до края на моя живот, но няма да е след пет години."


Първият космически турист е Денис Тито, който плати на Русия 20 млн. долара през 2001 г., за да го транспортира до Международната космическа станция и обратно. Той е един от седмината космически туристи досега, които платиха милиони, за да летят в Космоса.