Изминаха 10 години от зловещите прогнози за 2012 г., но не се притеснявайте, следващата е точно зад ъгъла.
 
Да, светът може да свърши по-рано, отколкото си мислим.

Краят на света е бил предсказван многократно през последните няколко десетилетия.
 
Кой би могъл да забрави хилядолетието, когато хората смятаха, че компютрите ще унищожат технологиите? Или 2012 г., когато календарът на маите изтече и всички предположиха, че това е краят на живота, какъвто го познавахме.
 
Други дори твърдяха, че прогнозата за 2012 г. е погрешна и че действителният край на света е 2021 г., което в един момент наистина изглеждаше така.
 
Въпреки че нито една от тези прогнози не се сбъдна (за щастие), нова дата придоби популярност: петък, 13 ноември 2026 г.
 
И така, откъде идва тази прогноза? Ученият, Хайнц фон Фьорстер, роден във Виена, който прекарва голяма част от живота си, работейки в университета на Илинойс.

През 1960 г. физикът, философ и изследовател предположи, че краят на света ще настъпи поради свръхнаселението през 2026 г., използвайки математическа формула за изчисляване на датата.
 
Фьорстър пише в изследването си, че: „Нашите пра-правнуци няма да умрат от глад, но че ще бъдат „изстискани“ до смърт.“
 
В проучването Фьорстър също казва за ноември 2026 г., че човешката популация ще се доближи до стряскащ брой, ако продължава с този темп.  
 
И все пак не се тревожете твърде много, защото въпреки че населението се увеличава, няма да достигне безкрайност. Според прогнозата на ООН - световното население се очаква да достигне 8,5 милиарда през 2030 г. и да се увеличи допълнително до 9,7 милиарда през 2050 г. и 11,2 милиарда до 2100 година.
 
Нещо повече, както Фьорстър, така и прогнозите на ООН за населението подлежат на промяна.
 
Например цифрите на ООН се базират на средния вариант на прогноза, който предполага спад на раждаемостта за страни, където все още преобладават многодетните семейства, както и леко увеличение на раждаемостта в някои държави с по-малко от две деца средно на семейство.
 
И все пак, въпреки променливите при изчисляване на растежа на населението, Фьорстър предполага, че нашата най-голяма надежда за предотвратяване на бедствие е поддържането на възгледа, че тъй като нашата околна среда става все по-малко и по-малко, повлияна от „естествените сили“ и все повече и повече се определя от социалните сили, определени от човека, той сам може да поеме контрол над съдбата си по този въпрос.
 
Така че по същество - може да умрем скоро, но все още имаме време да направим нещо по въпроса.

Превод: GlasNews.bg