Вече хилядолетия кучетата са част от живота на хората. Докато преди ролята им е била преди всичко на помощници в задачите на предците ни, днес една от основните им роли е на компаньони, носещи радост на малки и големи.

Въпреки това различни породи кучета биват активно използвани, като незаменими помощници на хората в армията, полицията, спасители в планината, като терапевтични животни на пострадали и др. Всички тези дейности, извършвани от четирикраките, са отговорни и изискват сериозно обучение.

В Италия е намерено още едно приложение на животинските умения - като спасители на плажа!

На Апенинския полуостров е създадена група от кучета, обучени да помагат на морските спасители, по този начин се цели допълнителна сигурност на плажуващите, като се използват предимствата на породи като лабрадор и Нюфаундленд ретривър.

Тези кучета са преминали специално обучение в "Италианско училище за спасителни кучета". Феручо Пиленга, президент на организацията, вече е подготвил около 350 животни за тази отговорна задача.

За да стане пълноценен помощник, всяко животно преминава през осемнадесет месеца подготовка, но тя се отплаща с всеки спасен, като средно на сезон четирикраките помагат за спасяването на 20-30 души. Според обучителите, особено ценен е инстинктът на нестандартните помощници, да намерят бързо пътя към брега и спокойствието, което запазват по време на работа.

 Още за ежедневието на тези необичайни спасители може да видите във видеото:

 Превод: Glas.bg