Може да бъде лесно да се определи кога кучето скърби. Това става по общи признаци и симптоми, включително летаргия, загуба на апетит и промени в поведението.

„Скръбта засяга нашите домашни любимци точно толкова, колкото и нас“, казва Лорна Уинтър, експерт по поведението на кучетата, пред Newsweek. И така, когато кученце загуби любимия си човек, как можем да му помогнем?

Уинтър каза, че хората, близки до кучето, трябва да се опитат да ги накарат да се чувстват по-комфортно, да го подкрепят в труднияи за него момент.

„Докосването и гушкането освобождава окситоцин в кучето, особено когато е с някого, когото те познават и с когото са свързани. Чувстваме се приятно и за нас, така че се сгушвайте“, допълва Уинтър.

Уинтър съветва хората, които искат да помогнат на скърбящите кучета, да отделят известно време през деня, за да осигурят внимание на тъгуващия домашен любимец и да се уверят, че емоционалните и физическите му нужди са задоволени.

Хъски избяга от клетка, опита да освободи кучета и извика полицията ВИДЕО

„Това ще бъде труден момент за тях, така че прекарвайте време с кучето, задоволявайте нуждите им и ги поглезете! Това може да бъде просто да галите кучето си или да лежите заедно на дивана и да гледате телевизия“, добави тя.

Специалистът по поведение на животните Кейли Нелсън повторя съвета на Уинтър. Тя коментира пред Newsweek, че комфортът на кучето винаги трябва да бъде приоритет, когато изпитва емоционална болка.

„Прекарвайте повече време с вашия домашен любимец, като се уверите, че му давате допълнителна обич и приятелство, за да облекчите чувството на загуба и самота“, каза Нелсън.

Тя добави, че ако кучето трябва да има определен предмет, който да им напомня за човека, който се е преместил или починал, като дреха, то трябва да бъде оставено при тях за комфорт.

Дани Кокс, който  е главен ветеринарен лекар на цифрова услуга, която свързва собствениците на домашни любимци с професионалните ветеринарни лекари, е съгласен с Уинтър и Нелсън относно важността да се следи отблизо на траурните домашни любимци и да им се предоставя толкова допълнително внимание, колкото се нуждаят. Той добави, че би било добра идея за тези, които искат да помогнат за уреждане на емоциите си, за да развият или следват рутина.

„Рутините могат да предложат на домашните любимци стабилност. Важно е да поддържате или установите рутина и да наблюдавате за признаци на депресия или тревожност“, казва Кокс.

Нелсън добавя, че това може да се постигне чрез разходка или хранене на куче по едно и също време на деня или по времето, когато са извършвали тези дейности.

Котка с пет крака спечели мрежата, бори се и с тежко заболяване ВИДЕО+СНИМКИ

И тримата специалисти по животните споделиха, че скърбящите кучета биха имали полза, ако умът им се откъсне от тъмната им ситуация. Точно като нас, кучетата се радват на промяна на обстановката или нова дейност в трудни моменти и едно разсейване определено може да повдигне духа им.

Най-лесният начин да направите това е чрез упражнения и стимулация, които могат да изглеждат като всичко - от разходка до игра.

„Упражненията са страхотно облекчаване на стреса за кучетата, така че ги водете на интересни разходки, за да им помогнете да се чувстват по-спокойни, когато са у дома“, каза Уинтър.

„Прекарвайте време с тях, играйте игри с тях и ги научете на някои нови трикове с положително подсилващо обучение, за да подобрите настроението им и да създадете положителни чувства.“

Тя също така предложи да се включи дъвчене в по-належащи моменти, тъй като дъвченето, въпреки че е успокояваща дейност за кучетата, също може да помогне за освобождаването на ендорфини.

„Ако са социални, привържете техните кучешки приятели и ги оставете да играят заедно. Те ще се чувстват по-добре да имат комфорта на собствения си вид, когато се чувстват тъжни“, добави Уинтър.

Нелсън също защитава силата на времето за игра, за да помогне на скърбящ домашен любимец бавно да продължи напред. Тя насърчава онези, които искат да помогнат на скърбящо куче, да участват в редовна игра и упражнения с тях, за да им помогнат да ги разсеят и да ги поддържат и физически здрави.

„Това наистина може да помогне за повишаване на настроението им“, каза тя.

Друго нещо, за което триото може да се съгласи е, че домашните кучета могат да действат, когато преминават през труден момент, и че е важно новите или повтарящите се собственици да бъдат търпеливи с тях и да им дадат време да се приспособят към тази нова реалност.

Само един човешки навик увеличава риска от рак при кучетата

Кокс добавя, че ако промяната в поведението продължава или стане сериозна, загрижените болногледачи трябва да говорят с професионални ветеринарни лекари за насоки.

Нелсън се съгласява: "Ако поведението на вашия домашен любимец се промени драстично или спре да яде или пие, може да е време да се консултирате с ветеринарен лекар. Те могат да дадат допълнителни съвети или да предпишат лекарства, които да помогнат при тревожност или депресия."

Въпреки че всеки домашен любимец е уникален по порода и темперамент и може да скърби по различен начин в резултат на това, изключително важно е тези, които подкрепят куче в траур, да разберат, че докато кучето е в траур, тяхната любов и подкрепа абсолютно ще им помогнат да преживеят изгубената си любов.

Превод: GlasNews.bg