Най-големият град-държава в Мезоамерика черпи силата си от ужасна жажда за човешка кръв и огледала. Острото като бръснач вулканично стъкло, известно като обсидиан, може да задоволи и двете желания.

Нов анализ на жертвен храм в предколумбовия град Теотиуакан разкри, че жителите му са били обсебени от огледалата и кръвопролитията, което от своя страна е довело до разширяването на империята, пише IFLScience.

Древният метрополис се появява хиляда години по-рано от цивилизацията на ацтеките. Щатът е бил разположен в днешно централно Мексико от 100 г. пр.н.е. до 800 г. сл. Хр. Както в много мезоамерикански култури, управляващият елит страда от това, което се нарича „комплекс на отразяващата повърхност“. Елитът на града използвал огледала от пирит и обсидиан, за да предсказва бъдещето и да общува с боговете.

Според ново изследване на д-р Трентън Барнс от колежа Уилямс тази мания отива много по-далеч от простото предсказване на бъдещето. Превръща се в зловещи ритуали, доказателство за което са открити в Пирамидата на Пернатата змия, която е третата по големина структура в древния град.

Учените казват, че храмът е бил украсен със стотици монументални скулптури, изобразяващи огледала, от които според легендата е възникнало божеството Перната змия. Дълго време храмът страда от грабители, но една от неговите статуи все още запазва лъскави дискове от обсидиан, които заменят очите на божеството.

„Смята се, че стотици огледала от този тип са украсявали фасадата на Пирамидата на Пернатата змия. Когато слънцето залезе в края на деня, обсидиановите очи на скулптурите светят със светлина“, казва Барнс.

Но храмът не е бил предназначен само за зрелищни светлинни шоута. Под пирамидата археолозите откриха скелетите на около 200 души, принесени в жертва на божеството. Изследователите нарекоха зловещото откритие най-голямото ритуално убийство, случвало се някога в Мезоамерика.

Сред човешките останки са открити огромен брой остриета и върхове от обсидиан. Според археолозите обсидианът е бил използван за ритуални жертвоприношения. Така древната цивилизация идентифицира силна връзка между огледалата и кръвта.

Барнс посочва, че изграждането на пирамидата съвпада с нарастването на добива на обсидиан в Теотиуакан. Което осигурява материал не само за създаване на огледала, но и за оръжия.

Също така е важно да се отбележи, че жертвите, намерени под пирамидата, очевидно са от други страни. Учените вярват, че Пирамидата на Пернатата змия е построена, за да увеличи силата на Теотиуакан, увековечавайки военна експанзионистка и империалистическа идеология.

Превод: GlasNews