Брадата и мустаците не са просто елемент от стила и показателно за мъжественост. Оказа се, че космите по лицето могат да предпазят притежателя му от различни заболявания. Наталия Козлова, дерматовенеролог от най-висока категория, говори за това.

Космите на лицето имат много предимства, казва тя. Първо, те спомагат за запазването на естествените масла върху кожата, като я поддържат хидратирана. Така брадата спасява лицето от пряко излагане на ултравиолетова радиация и това е ефективен начин за защита срещу рак.

"Окосмеността на лицето намалява алергичните реакции, тъй като това е един вид филтър, който предпазва от дразнители от навлизане в носа директно от външната среда", заяви кандидатът на медицинските науки в интервю за AiF .

Брадата и мустаците също предпазват лицето от студа и поддържат кожата топла. Космите филтрират въздуха около устата, което спомага за поддържането на здрави зъби и венци.

Наталия Козлова подчерта, че наличието на брада намалява честотата на бръснене. Когато човек се бръсне твърде често, той може да развие акне и микротравми при контакт на дразнители с кожата, както и последващо възпаление на космените фоликули.

Лекарят добави, че и гъстата брада, и мустаците трябва да се поддържат чисти, така че "растителността" да не се превърне в място за размножаване на бактерии, което да доведе до заболявания. Този елемент от стила трябва да се следи и да се полагат грижи.

Превод: Glas.bg