Докато 14 февруари е добър ден за получаване на картичка от таен обожател или подарък от стара любов, най-романтичният ден в годината също е важен повод да си покажете малко любов.  

„Проявяването на любов към себе си е жизненоважен елемент и необходимо условие за живеене на пълноценен и щастлив живот“, казва Васия Токсавиди, психотерапевт и експерт по връзките.

„Да обичаш себе си трябва да бъде ангажимент за цял живот. Обичам да го наричам договор и ние сме отговорни за това как се почитаме“, отбелязва експертът, пише списание Hello.

Показването на любов към себе си потвърждава отново, че вярваме, че сме достоен и добър човек, добавя Луиз Тайлър, консултант по връзките.

момиче в леглотоЦял екран
Снимка: Freepik

„Когато практикуваме любов към себе си, ние се приемаме такива, каквито сме и си позволяваме да бъдем по-автентични и уверени. Когато обичаме себе си, ние излъчваме сияние, което не само осветява живота ни, но и живота на хората около нас, и вдъхновява другите“, отбелязва Луиз.

Всичко звучи добре и ето няколко лесни начина, одобрени от експерти, да покажете на себе си малко любов този Свети Валентин.

Прави това, което обичаш

Независимо дали става въпрос за плуване, чаша кафе или кино, отделете време днес за нещо само за себе си. Като правите това, което обичате, вие освобождавате време от натоварения си график и поставяте себе си на първо място.

Облечете нещо хубаво

Дори ако прекарвате 14 февруари у дома, носенето на това, което обичате, е сигурен начин да повдигнете духа си. Когато решим да се погрижим за външния си вид, това изпраща вътрешно послание, че сме достойни и заслужаваме. Може да повиши нашата увереност и самочувствие.

Подобрете ежедневните си ритуали

Дори и да не планирате да правите нищо необичайно на този ден, просто добавете елемент на празник към рутината си.

Момиче, грижа за кожата, крем за лицеЦял екран
Снимка: Freepik

Опитайте ново оригинално ястие или се поглезете с любимия си деликатес. Сменете омръзналия си душ гел или се поглезете с нова пухкава кърпа. Накратко, дори обикновените ежедневни ритуали могат да станат по-приятни и да повдигнат настроението ви.

Изключете телефона си

Експертите отдавна препоръчват, че в нашата епоха на информационните технологии си струва да прекъснете връзката с телефона си, актуализациите в социалните медии и емисиите с новини. Просто отделете ден на тишина и го посветете на себе си.

Слушайте музика

Направете плейлист, който ще ви накара да настръхнете и ще ви създаде добро настроение. Песните, които ви връщат невероятни спомени, са чудесни за повдигане на настроението ви.

Момиче, музикаЦял екран
Снимка: Freepik

И това правило работи и с любимите ви телевизионни предавания и филми. Подарете си маратон от любимите си комедии или екшън филми.

Яжте комфортна храна

Всички познаваме радостта, която идва от яденето на любимите ни детски храни и се оказва, че комфортната храна е чудесен начин да покажете на себе си малко любов. Комфортните храни, които предизвикват спомени от нашето детство, предизвикват освобождаването на допамин в мозъка, което се тълкува като удоволствие.

Направете си комплимент и си купете цветя

Обзалагаме се, че всеки път, когато най-добрият ви приятел изглежда страхотно, му правите комплимент, но колко често правите комплимент на себе си? Направете го днес! И се почерпете с букет.

Майли Сайръс ни каза, че можем да си купим цветя сами и какъв по-добър ден за това от Свети Валентин? (Или може на следващия ден, когато цените не са завишени).

Отървете се от старите дрехи

Всички ние имаме онези дрехи в гардероба си, които държим „в случай“, че отново ни станат в бъдеще, но по-често те просто ни карат да се чувстваме зле. Възползвайте се от възможността да се отървете от тези артикули този Свети Валентин: можете просто да ги изхвърлите, да дарите неизползвани артикули за благотворителност или да ги продадете на някой, който би ги харесал.

Вземете си луксозна вана

Къпането е най-старата форма на грижа за себе си. Запалете няколко свещи, изпийте чаша любимо вино и добавете любимите си масла за баня към ваната.

момиче, баняЦял екран
Снимка: pexels.com

Това е чудесен начин да прекарате вечерта на Свети Валентин. Вземете книга със себе си, за да направите времето си още по-добро. И се поглезете с маска за лице.