Между 10 и 20% от хората по света страдат от алергии към котки и кучета и това е доста голям брой хора, които не могат да се разбират с двата най-популярни вида домашни любимци. Изглежда, че проблемът може да бъде решен с помощта на хипоалергенни породи кучета и котки, но наистина ли е така?

Според Санда Кох, ветеринарен лекар и професор по дерматология в колежа по ветеринарна медицина към Университета на Минесота, котките и кучетата произвеждат няколко алергенни протеина. Най-честите се намират в слюнката, мъртвите частици от кожата или пърхота. Хората, алергични към тези протеини, могат да изпитат различни неприятни симптоми, като кихане, сърбеж или кашлица.

„Някои домашни любимци се считат за хипоалергенни, което означава, че те вероятно няма да предизвикат алергична реакция, но в някои случаи все пак могат“, казва Кох.

Тези породи кучета включват голи териери, пудели, бишон фризи и шнауцери, а котките включват корниш рексове и безкосмести сфинксове. Смята се, че тези породи животни изобщо нямат козина, но тази особеност може да няма никакво значение, пише Inverse.

Факт е, че кучетата могат да произвеждат алергени в кръвта, простатната жлеза и аналните жлези, в същото време котките произвеждат алергени в мастните жлези на кожата, аналните жлези, кръвта и урината.

Алергените, открити в урината, са особен проблем, тъй като котките и кучетата, когато се подстригват, разпространяват алергенни протеини в тялото си. Такива съединения могат да присъстват във въздуха в продължение на няколко седмици. Следователно, дори ако животното няма козина, то все още може да причини алергии.

Като част от проучванията не е открита разлика в количеството алергени във въздуха на къщи с хипоалергенни кучета и обикновени. Учените също взеха проби от косми от 196 хипоалергенни кучета и 160 обикновени кучета, както и проби от прах във въздуха в домовете. Резултатите показват, че алергенът Can f 1, който се среща в повечето кучета, присъства в почти всички проби от прах и косми.

Друго проучване също анализира нивата на Can f 1 в проби от прах от домове с хипоалергенни и нехипоалергенни кучета. В този случай нивата на алергени в къщите не се различават много.

Малко проучване на 14 котки установи, че хипоалергенните котки всъщност отделят по-малко алерген Fel d 1 в сравнение с обикновените породи.

В същото време учените предупреждават, че все още няма научни доказателства, че хипоалергенните домашни любимци са наистина ефективни.

"Истината е, че всички домашни любимци с козина имат потенциал да предизвикат реакция при хора с алергии. Към днешна дата нито една порода не е научно доказана като "устойчива на алергии", каза ветеринарят.

Освен това, дори животните без косми могат да разпространяват алергени чрез слюнката, кръвта и жлезите, а козината не е най-важният фактор.