Осемгодишно дете, което има страст към приключенията, се похвали със завиден рекорд. Малкият Чарли е изкачил върхове, чиято височина е еквивалентна на това да изкачите 8 пъти най-високия връх на планетата - Еверест. Постижението на пътешественика привлича вниманието на английските медии, пред които той и негови близки споделят за хобито му.

Чарли Батъм е от Уейкфийлд, Западен Йоркшир. Той прекарва уикендите си в туристически походи из цяла Великобритания. Неизменно до не го е баща му Пол. Но как е започнала привличането между детето и планините? Неговият баща разказва, че всичко започнало преди три години. Когато били на семейна почивка.

„За петия му рожден ден бяхме на почивка в Англеси и го попитахме дали има нещо, което би искал да направи, докато е там", разказва бащата на Чарли. „Той каза, че би искал да изкачи планината... Не мога да бъда по-горд. Това, което е направил, на възрастта, на която го е направил, е невероятно", продължава гордият родител.

Самият Чарли също е изненадан от постижението си, като споделя и че продължава да мечтае за нови подвизи. Той смело заявява, че крайната му цел е да успее да покори и първенеца на планетата - Еверест.

Малчуганът вече е изкачил положителна денивилация от цели 70 792 метра, след като посетил над 200 различни върха за малко по-малко от четири години в Обединеното кралство.  „Обичам да го правя, за да изследвам  върховете, обичам и да виждам различни  диви животни, които не бихме видяли у дома“, споделя Чарли.

Край родопско село се открива една от най-завладяващите гледки в България СНИМКИ

Той вече е посетил най-високите първенци на Великобритания, а след поредният изкачен връх, Чарли е покорил положителна денивилация, която се равнява осем пъти тази на Еверест. Неговият баща Пол щателно записва всички изкачени от своя син върхове и следи за общата височина, която младежът е записал.

Гордият татко дори смята, че момчето се е катерило много повече, след като в сметките им не влизат върховете, които са изкачвали повече от веднъж.
 „Ако има нещо за катерене, той ще го изкачи, независимо дали е 200 фута или 2000 фута – Чарли е като планинска коза.
На пет години не можехме да го спрем и дори сега той е същият. Понякога, ако отиваме някъде, той ме води и сега ще трябва да го следвам по маршрутите", споделя Пол пред "Дейли Мейл".

Китно родопско село пази духа на отминалото време СНИМКИ

Пол допълва че Чарли проявява и голям стоицизъм по време на походите. Той никога не е искал да се прибере вкъщи по време на поход. Като баща и син  били принудени да съкратят маршрутите си само в три случая - заради лошо време.

Оказва се, че неговият баща е опитал да се свърже с Рекордите на Гинес, за да признаят постижението на Чарли. Оказало се, че малчуганът е твърде малък, за да притендира за рекорд.

Когато не изкачва върхове, Чарли води нормален живот също като връстниците си. Той учи в началното училище, което се намира в близост до дома му в Уейкфийлд, Западен Йоркшир. Това, което го отличава, е че независимо от крехката си вързраст вече е пропътувал стотици мили в търсене на нови планини за покоряване.

Красив водопад край Устина и невероятна гледка към Тракийската низина СНИМКИ