Устинския водопад се намира в северните скатове на Родопите, над до село Устина. Тази природна забележителност е перфектна идея за разходка в топлия пролетен ден, а приятен бонус е, че е съвсем близо до Пловдив.

Планинската пътека, водеща до водопада, започва от  малко площадче в южната част на село Устина – тази откъм планината. До него се стига като от централния площад на селото се завие покрай едно голямо дърво и се продължи по реката, която тече успоредно на пътя от лявата страна.

Пътеката е много добре обозначена, има пейки и беседки. Не е много стръмна, сравнително широка е и затова по нея се върви лесно и бързо. До водопада се стига за около 25 минути спокоен ход.

Това време на годината е особено подходящ за разходка по този маршрут, защото тогава той е водопада пълноводен, а гледката на падащата вода от над 10 метра - изключително красива. В летните месеци Устинския водопад често пресъхва, а за него свидетелства само огромната отвесна скала.

След като сте се насладили на гледката може да се изкачите и до параклиса "Св. Георги", изграден от местни жители. До там пътят е едва десетина минути, но пред Вас ще се изправи красивата гледка на село Устина и Тракийската низина. Ще видите и водопада, под който сте били съвсем скоро. Горе има и хубава беседка, подходяща за заслужен пикник.

Над Вас ще остане единствено малкото връхче, на което местни жители са поставили огромен кръст.

Устинци разсказват, че района има и друг водопад, който е далеч по-голям, но до него няма изградена пътека.