Малките къщи стават все по-популярни по света. Малкият дом е много предпочитан сред хората, които търсят независимост и свобода. В Америка и Австралия този бизнес вече достига нови измерения.

Към този вид къщи се ориентират както млади, така и хора в по-напреднала възраст. Дори на места има изградени мини квартали за собственици на малки къщи.

Какви са предимствата?

Един от основните плюсове на малкия дом е това, че той може да бъде лесно преместваем. Някой са предназначени за монтаж на земята, а други – изцяло на колела. Така собствениците лесно могат да се местят, когато им се наложи. Необходимо е само да разполагат с достатъчно мощен автомобил за тегленето, и мечтаните дестинации ще бъдат факт, при това, без да напускат домовете си.

Друг безспорен плюс е възможността за пестене на средства. Важно е да се отбележи, че повечето фенове на малките домове, ги предпочитат именно заради финансова независимост. Много от тях не са свързани към електрическата мрежа, а използват слънчеви колектори. Тоалетните масово са химически или компостиращи, което не налага включване в градското водоснабдяване. Готвенето и отоплението е предимно на газ или дърва.

Да не забравяме и цената

Докато едни плащат ипотека 30 години за апартамент в града или къща, тези мини домове могат да стуват много по-малко. В зависимост от материалите за построяването и обзавеждането, едно такова бижу би могло да възлезе на приблизително 20 хил. долара.

Най-често размерите на подвижните домове варира между 15-25 квадрaтни метра, като те обикновено са разпределени на две нива. С цел пестене на място, спалните са разположени на второто ново. Под тях се намират кухня/всекидневна и баня с тоалетна. Тъй като пространството е ограничено, се усвояват максимално всички празни места за съхранение на вещи, храна и пр.

Разбира се подобен дом има и недостатъци. Един от основните е очевиден – малкото площ. Това означава - човек да се адаптира към по-тесните пространства, да намали обема и броя на вещите си – като дрехи, джаджи и изобщо всичко, от което можете да се лишите.

У нас все още този вид строителство не е навлязъл с пълна сила. Често обаче, можем да срещнем малки домове по Черноморието ни, отдавани за туристи през летния сезон. В балкана – малките дървени къщурки също са добър пример за подобен начин на живот.

Ето и някои готови варианти за малък дом: