Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването.
 
За откритията си и от патентите си Никола Тесла получава значителни парични суми, но използва една голяма част от тях за експерименти. В последните години от живота си живее в хотелска стая номер 3327 в „Ню Йоркър хотел“ в Ню Йорк, почти забравен. Умира безпаричен и задлъжнял.

Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Тесла няма преки наследници.

Вижте някои любопитни факти за него.

1. Тесла е роден по време на гръмотевична буря

Никола Тесла е роден около след полунощ на 10 юли 1856 г. по време на мощна гръмотевична буря. Според семейната легенда по средата на раждането акушерката свила ръце и казала, че светкавицата е лоша поличба. „Това дете ще бъде дете на мрака“, казала тя, на което майка му отговорил: „Не. Той ще бъде дете на светлината.“

2. Бил е забавен

„Повечето хора не знаят, че Тесла е имал страхотно чувство за хумор“, казва Сейфър, автор на „Магьосникът: Животът и времето на Никола Тесла“. Например, след вечеря с писателя и поета Ръдиард Киплинг, той пише това в кореспонденция на близък приятел:

1 април 1901 г

Скъпа моя г-жо Джонсън,

Какво става с Inkspiller Kipling? Той се осмели да ме покани на вечеря в хотел, където със сигурност ще има косми и хлебарки в супата.

Искрено Ваш,

Н. Тесла

3. Той е Едисън били конкуренти, но не и врагове

Мнозина характеризират Тесла и изобретателя Томас Едисън като врагове, но Карлсън, автор на „Тесла: Изобретателят на електрическата ера“, казва, че тези им отношения били представени погрешно. В началото на кариерата си Тесла работи за Едисън, като проектира генератори за постоянен ток, но се отказва, за да преследва собствения си проект: индукционния двигател с променлив ток. Но Карлсън ги сравнява със Стив Джобс и Бил Гейтс на своето време: единият брилянтен търговец и бизнесмен, а другият визионер и технологичен човек.

4. Тесла развива идеята за смартфон технология през 1901 г.

Тесла може да е имал брилянтен ум, но не е бил толкова добър в свеждането на идеите си на практика, каза Карлсън. В надпреварата да разработи трансатлантическо радио, Тесла описва на своя финансист и бизнес партньор, Дж. П. Морган, ново средство за незабавна комуникация, което включва събиране на борсови котировки и телеграмни съобщения, изпращането им в неговата лаборатория, където той ще ги кодира и ще ги присвои на всеки нова честота. Тази честота ще бъде излъчвана към устройство, което ще се побере в ръката ви, обяснява той. С други думи, Никола Тесла си е представял смарт телефона и безжичния интернет, каза Карлсън.

5. Тесла имал известни приятели

Хората не знаят, че той е бил близък приятел с природозащитника Джон Муър. Mуър е един от основателите на Sierra Club. Също сред приятелите му са финансистите Хенри Клей Фрик и Томас Форчън Райън.

6. Перлите го влудявали

Тесла не можел да понася гледката на перлите до такава степен, че отказвал да говори с жени, които ги носят. Когато секретарката му носела бижута с перли, той я изпращал у дома за деня. Никой не знае защо е имал такова отвращение, но Тесла е имал много специфично чувство за стил и естетика, каза Карлсън, и е вярвал, че за да бъде успешен, човек трябва да изглежда успешен. Носеше бели ръкавици на вечеря.

Всяка снимка на Тесла е внимателно заснета, за да улови неговата „добра страна“.

7. Тесла имал фотографска памет и страх от микроби

Тесла е имал фотографска памет. Известно е, че запаметявал книги и изображения и трупал идеи за изобретения в главата си. Той също имал мощно въображение и способност да визуализира в три измерения, които използвал, за да контролира ужасяващите кошмари, от които страда като дете. Отчасти това го прави толкова мистичен и ексцентричен герой в популярната култура. Той също е известен с прекомерните си хигиенни навици, родени от почти фатален пристъп на холера като тийнейджър.

Превод: GlasNews.bg