Изглежда досущ като фантастичните пясъчни червеи, показани в холивудския блокбъстър "Дюн", но тази кръвосмучеща „риба вампир“ и устата й, пълна със зъби, е съвсем реална.

26-годишният Уил Майлс се натъкнал на странното създание на плажа близо до яхтеното пристанище Exmouth в Девън, докато се разхождал след работа.

 „Беше твърде забележимо, лежейки в централната част на плажа близо до линията на морето – бях на разходка след работа. Приличаше на огромна пиявица с уста, пълна с остри, насочени навътре зъби“, разказва младият мъж.

Оказва се, че създанието е морска минога – вид, известен със смученето на кръвта на плячката си - оттам и прякорът „риба вампир“.

Някога широко разпространени в Обединеното кралство, сега те са рядкост, като причината за намаляването им се дължи на ниското качество на водата и създадените от човека бариери в реките, където се размножават.

Майлс твърди, че зловещият морски обитател бил дълъг около 80 см, пише "Дейли Мейл".

Морският биолог Ярко Хаверманс, който нашумя миналата година, когато се превърна в първия човек от шест години насам, намерил морска минога на холандския остров Тексел, разкри повече за техните жизнени цикли.

 „В продължение на пет години те живеят на  дъното, където консумират детрит. След тези пет години те се превръщат във възрастна морска минога, която мигрира в морето, за да живее като паразитен вид риба върху по-големи видове риби и китове.“

„За размножаване те мигрират обратно към реките“, отбелязва той.

Превод: GlasNews.bg