В зоологическата градина и аквариума на Колумбус мъжка горила на име Сали роди бебе, което силно изненада и шашна служителите в зоопарка. По очевидни причини пазачите в зоологическата градина в Охайо не са очаквали, че горилата е бременна и способна да роди потомство на този свят.

Пазачите отбелязват, че Сали е на 8 години и, както се смяташе до този момент, той има мъжки репродуктивни органи, така че раждането на малко горила беше много неочаквано събитие за всички работници в зоопарка, пише IFLScience. Защо никой не знаеше, че Сали носи бебе и наистина ли е мъж?

Служители на зоопарка казват, че проблемът е, че е трудно да се определи пола на младите горили. До около 8-годишна възраст мъжките и женските не се различават много по размер, а също така им липсват изпъкнали гениталии. Чак с възрастта мъжките и женските стават сексуално диморфични - с прости думи, изглеждат много различни.

Учените отбелязват, че едва на възраст около 12 или повече години мъжките придобиват характерен голям размер, сребрист гръб и големи издутини на главата, които изследователите наричат ​​сагитални гребени.

Сали живее в зоологическата градина на Колумбус от 2019 г., когато беше доведена тук с майка си и други членове на групата. Горилата е само на 8 години, което я прави достатъчно възрастна, за да се размножава, но не достатъчно, за да показва ясни признаци на пола. Масло в огъня налива и фактът, че горилите не показват външни признаци на бременност, както хората. Факт е, че бебетата горили са естествено много по-малки от бебетата и лесно се побират във вече големите кореми на горилите.

Според изследователите от International Gorilla Foundation Dian Fossey, които наблюдават и защитават животните в естествената им среда, служителите им винаги са приятно изненадани, когато видят новородено, тъй като този процес не може да бъде предвиден и затова раждането на бебе винаги е приятна изненада.

Служителите на зоологическата градина също казаха, че са развълнувани да видят още един представител на този застрашен вид. Имайте предвид, че през 1956 г. зоологическата градина в Колумбус става първата зоологическа градина в света, която приветства раждането на малко горила. Учените отбелязват, че това е важна част от работата, насочена към запазването на тези красиви животни.