Световноизвестните бирмански питони или тъмните тигрови питони са придобили слава със способността си да поглъщат цели прасета. Но трябва да се отбележи, че самите тези змии са огромни. Ето защо, когато става въпрос за съотношението на размера на змията и нейната плячка, нищо не може да се сравни с яйцеяда Ханс, кръстен на херпетолога Карл Ханс.

Яйцеядът Ханс (Dasypeltis gansi) е роден в Западна Африка и както може би се досещате, диетата му се състои изцяло от птичи яйца. Тази змия е абсолютно безвредна за хората, тъй като не е отровна и достига дължина само 0,9-1,2 метра.

Въпреки твърде невпечатляващите си размери, според скорошно проучване на университета в Синсинати, ръководено от професор Брус Джейн, яйцеядът е истински шампион, пише New Atlas. Проучването показа, че тази змия е способна да погълне най-голяма плячка в сравнение с размера на тялото си.

Егетер Хансцял екран
Яйцеядът е истински рекордьор. Снимка: Andrew Higley/UC Marketing + Brand

Въпреки че змията е по-тънка от събратята си, които обичат да се хранят с птичи яйца, яйцеядецът Ханс е способен на невероятното: да погълне 3-4 пъти по-голямо яйце, отколкото всеки друг негов роднина. Змията е способна на това благодарение на еластичната си кожа, която се намира между лявата и дясната долна челюст. Тя също има почти беззъба мека уста, която й позволява да държи гладките яйчени черупки.

Егетер Хансцял екран
Яйцеядът поглъща яйце 3-4 пъти по-голямо от всеки друг негов роднина. Снимка: Andrew Higley/UC Marketing + Brand

След като змията погълне цялото яйце, тя извива гръбнака си, за да отвори черупката и да смели съдържанието. Счупената и сплескана черупка впоследствие се повръща от змията.

Егетер Хансцял екран
Змията повръща черупката. Снимка: Andrew Higley/UC Marketing + Brand

Учените вярват, че яйцеядците на Ханс са развили тази невероятна способност в отговор на факта, че яйцата съдържат по-малко калории от плячка като плъхове или птици. В резултат на това, за да получи необходимото количество енергия, змията трябва да поглъща по-големи яйца.

„Това е много впечатляваща гледка, когато вземете предвид нейния мащаб. Хората са склонни да се фокусират върху големи змии, които могат да поглъщат голяма плячка, но когато коригирате размера, тези малки момчета се оказаха по-страшни от питоните“, казва авторът на изследването.