Любителите на конспирацията имат нов обект на внимание - "пирамида" в Антарктида.

Въпреки че континентът е покрит със сняг и лед и няма постоянно човешко население, потребителите на социалните мрежи са убедени, че на сателитни снимки се вижда мистериозна триъгълна структура.

Но откъде се е появила тази предполагаема "пирамида"? Това е въпросът, който в момента озадачава потребителите на социалните медии навсякъде по света.

Огромната пирамидална маса е забелязана на сателитни снимки, направени над южната част на планинската верига Елсуърт в Антарктида.

В района са открити няколко странно изглеждащи върха, като единият от тях е с размери два километра във всяка посока на квадратната си основа - дизайн, подобен на Голямата пирамида в Гиза, Египет.

Но след като снимки на "пирамидите" се появиха отново тази седмица, хората започнаха да споделят теории за това как огромната структура би могла да се появи.

Един от потребителите в Twitter заяви: "Чакайте как са преместили пирамидите от Египет в Антарктида?

Някои предположиха, че зад видимата структура стои изкуствен живот или легендарното тайно общество "Илюминати", докато други приписаха дизайна на хората.

Други предложиха още по-необичайни идеи, като един потребител написа: "Тази структура принадлежи на цивилизация, съществувала преди потопа. Преди около 10 000 години Антарктида е била топла.



Преди обаче да се захласнете по тази теория, въпросната "пирамида" всъщност е просто планина.

Загадъчната структура е характерна за заледените райони, известна като "пирамидална планина с връх".

"Пирамидалните структури се намират в планината Елсуърт, която е планинска верига, дълга повече от 400 км, така че не е изненадващо, че над леда се извисяват скалисти върхове. Върховете очевидно са съставени от скали и е съвпадение, че този конкретен връх има такава форма - казва д-р Мич Дарси, геолог от Германския изследователски център по геонауки в Потсдам, пред IFLScience.

"Това не е сложна форма, така че не е и специално съвпадение. По дефиниция това е нунатак, който е просто скален връх, стърчащ над ледник или ледена покривка. Този има формата на пирамида, но това не го прави човешка постройка".

Планините Елсуърт са най-високата планинска верига в Антарктида, като образуват 350 км дълга и 48 км широка планинска верига в конфигурация от север на юг по западния ръб на шелфовия ледник Роне в Земята на Мари Бърд.

Планините се намират в рамките на чилийската териториална претенция за Антарктида и са открити през 1935 г. от Линкълн Елсуърт по време на трансантарктически полет от остров Дънди до ледения шелф Рос.

Средната температура в планините на Елсуърт е около -30 °C, а планинската верига има само кратък период за посещение, като най-доброто време за експедиции е от ноември до януари.

Водеща снимка: DigitalGlobe