Може и да има зaгадъчен вид, подобен на НЛО, но тази мистериозна синя спирала в небето има далеч по-прозаично обяснение.

Впечатляващата гледка, която озадачи наблюдателите на небето над Хаваите, всъщност е част от последиците от изстрелването на ракета на SpaceX.

Тя е заснета от телескопа "Субару", разположен на върха Маунакеа, малко след като миналата сряда компанията SpaceX на милиардера Елон Мъск изстреля в космоса GPS сателит за космическите сили на САЩ.

На 18 януари 2023 г. (по Гринуич) камерата Subaru-Asahi Star Camera засне мистериозна летяща спирала над Маунакеа, Хавай - съобщиха в Туитър служители на телескопа Subaru от Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Спиралата изглежда е свързана с изстрелването на нов сателит от компанията SpaceX.

Ученият и спътников следотърсач Скот Тили отговори, че местоположението на спиралата почти напълно съвпада с мястото, където вероятно ще се намира втората степен на ракетата Falcon 9 на SpaceX минути след изстрелването.  

Междувременно първата степен се е върнала на Земята на безпилотен кораб в морето.

Горивен отдушник от втората степен на F9 от изстрелването на NAVSTAR 82 (USA 343) [55268, 2023-009A] - написа Тили.

'Елементите на полезния товар на орбита се разпространиха обратно и разкриха много близко съвпадение около 2023-01-18T14:40 UTC.

SpaceX изстреля GPS сателита от Кейп Канаверал във Флорида в сряда в 07:24 ч. ( 12:24 ч. по Гринуич).

Споделяйки откритието си в официалния си канал в YouTube, екипът на телескопа Subaru написа: "Първоначално това беше само малка точка в левия център на изгледа.

След това изхвърли дъгообразна черта. Тя стана малко по-голяма...

"В петното се появи ярка точка, след което то се превърна в спирала."

Експертите твърдят, че спираловидната форма се появява, когато горната степен на Falcon 9 изпуска ненужното гориво по време на дългото си спускане в океана.

Когато ракетното гориво се изхвърля, то замръзва и кристализира във формата на спирала, която след това се осветява от слънцето.

Това не е първият случай, когато изстрелване на SpaceX кара наблюдателите да мислят, че може да има НЛО.

През юни миналата година мистериозна синя спирала, пътуваща през небето на Нова Зеландия, озадачи очевидци, които смятаха, че има извънземен произход.

Спираловидният шлейф от газ освети небето над Нелсън, град в края на южния остров на Нова Зеландия.

По-късно обаче експертите разкриха, че явлението е причинено от изкуствен космически боклук под формата на умираща ракета, изстреляна от компанията на Мъск.

За следата от мистериозни движещи се светлини, която шокира австралийците през януари 2022 г., също бяха обвинени сателитите Starlink, изстрелвани от SpaceX.  

През 2022 г. компанията извърши рекордните 61 изстрелвания - почти два пъти повече от 31-те изстрелвания от 2021 г. А миналата година броят им бе още по-голям.