Със зашеметяващия брой самолети, излитащи и кацащи от различни места всеки ден, летищата могат да се считат за една от най-важните структури в света. Тези структури осигуряват необходимата инфраструктура за ефективно въздушно пътуване, но не всички летища са еднакви. Някои летища са разположени в пресечен терен или заобиколени от коварни условия. Ето десетте най-опасни летища в света.

1. Летище Лукла, Непал

Известно още като летище Tenzing-Hillary, това летище се намира в хималайските планини на Непал и е известно като най-опасното летище в света. Летището е построено през 1964 г. под надзора на известния алпинист новозеландец сър Едмънд Хилари, разказва AirlineRatings.com. Първоначално намерението било летището да бъде изградено върху земеделски земи, но местните не искали да се откажат от терените си. Летището може да поема само хеликоптери и малки самолети като Pilatus PC-6 Turbo Porter, DHC-6 Twin Otter и Dornier Do 228. Единичната писта е дълга 527 м, с огромен наклон от 11,7 процента. Намира се на 2845 м височина. Пилотите трябва да са изпълнили най-малко 100 полета за кратко излитане и кацане (STOL) и да имат една година опит в STOL в Непал и да са изпълнили десет мисии в Лукла със сертифициран пилот-инструктор, преди да могат да кацнат на летището.

Снимка: commons.wikimedia.org/Superikonoskop

2. Международно летище Тонконтин, Хондурас

Разположено в столицата на Тегусигалпа, Тонконтин се смята за второто най-опасно летище в света. Летището има много къса писта от около 6112 фута, която е заобиколена от планини и се намира на надморска височина от 3294 фута. Пилотите трябва да са висококвалифицирани, за да кацнат на това място. През 2008 г. Airbus 320 се разби, след като излезе от пистата след кацане.

Снимка: commons.wikimedia.org/enrique galeanomorales

3. Международно летище Princess Juliana, St. Maarten

Тясната писта на това летище се намира пред Maho Beach и е дълга само 7546 фута. Разположено на малък остров, разделен между Франция и Холандия, съоръжението има писта, която по същество започва от плажа. А това засяга туристите, тъй като ивицата е толкова близо до бреговата линия, че самолетите са принудени да летят само на няколко десетки метра над главите на почиващите на близкия плаж. През 2017 година дори имаше смъртен случай, след като жена бе издухана от двигателите на самолета и падайки, удари главата си в камък. 

Снимка: commons.wikimedia.org/Lawrence Lansing

4. Летище Мадейра, Португалия

Летище Мадейра се намира на малък остров близо до Португалия и има много къса писта,  разположена между скали и океан Пилотът трябва да е много квалифициран, за да кацне успешно на това място поради силните ветрове и планинския терен.

Снимка: https://www.flickr.com/photos/futureshape/5266770809

5. Международно летище Гибралтар

С дължина само 1800 фута, международното летище на Гибралтар е най-късото търговско летище в света. Разположено между високите скали на Гибралтарската скала, летището е известно като трудно за кацане поради късата си писта и ограничената видимост. Пистата пресича оживена улица, която трябва да бъде затваряна всеки път, когато самолет излита или каца.

Снимка: commons.wikimedia.org/Андрю Грифит

6. Летище Паро, Бутан

Това летище се намира в Хималайската планинска верига и е известно, че е едно от най-опасните летища в света. Летището е заобиколено от високи върхове, което затруднява кацането и излитането на пилотите. Пистата му е дълга едва 1981 метра, а излитанията и кацанията са разрешени само през деня.

Снимка: commons.wikimedia.org/Uploaded by AlbertHerring

7. Летище Куршевел, Франция

Разположено във френските Алпи, летище Куршевел е известно с прецизните си подходи за кацане, които изискват от пилотите да правят остри завои в краищата на пистата. Пистата на летището е едва 518 метра, което я прави една от най-късите писти в света, освен това е доста стръмна, с наклон от 18.5 градуса, което прави и излитанията изнервящи.

Снимка: commons.wikimedia.org/Courchevel Altiport

8. Международно летище Queen Beatrix, Аруба

Международното летище Queen Beatrix се намира в южната част на Аруба и е известно с тясната си писта. При бурните ветрове пилотите изпитват затруднения при кацане и излитане.

Снимка: unsplash.com/moon297

9. Ледена писта, Антарктика

Това летище се намира на ледения шелф на Рос и е единствената писта, разположена на континента Антарктида. Летището се счита за едно от най-опасните летища в света поради ледените условия и късата писта от 1829 фута.

Снимка: commons.wikimedia.org & Flickr: Antarctica: McMurdo Ice Runway / Skytraders A319

10. Летище Juancho E. Yrausquin, Саба

Разположено на карибския остров Саба, това летище е известно със своята много къса и тясна писта - тя е дълга едва 400 метра. Пистата е заобиколена от стръмни скали и пилотите трябва да бъдат висококвалифицирани, за да излитат и кацат безопасно. Единствените самолети, които кацат тук, са на Winair - местната компания на Малките Антили, базирана в близкия и по-голям Сен Мартен. Само от там се осъществяват и полетите за Саба, които траят около 15 минути и преодоляват 40-те км. между двата острова. Името на летището е "Хуанчо Е. Ираускин" - на името на политик от друг антилски остров - Аруба, който помага за проекта. Построено е през 1963 г. със средства, отпуснати от правителството на Нидерландия, и води туристи на острова, както и осигурява превоз при нужда от медицинска помощ за местните хора и посетителите.

Снимка: commons.wikimedia.org/Saba Airport, Most Dangerous Airport in the World, Horizontal