Изменението на климата и човешката дейност са пагубни за природата. Бъдещото поколение вероятно ще усети сериозните последствия. Например познатите ни храни могат да изчезнат. В същото време учените обвиняват не само глобалното затопляне.

Месо

Изкуственото ограничаване на производството ще се отрази на наличието на животинско месо по рафтовете на магазините. И така, растителното месо вече го замества в европейските страни. Какво е то? Продукт, който напълно имитира външен вид, вкус, мирис. Основата включва растителни протеини (соев и грахов протеин, пшеничен глутен).

Гъши дроб

Гъшият дроб също може да изчезне поради високата цена на производството му, както и нарастващата активност на общностите за хуманно отношение към животните. Най-вероятно този продукт също ще намери заместител под формата на аналог от растителен произход. 

Кафе и какаови зърна

Натуралното кафе може да изчезне поради изменението на климата. Така през последните 10 години температурата в планинските райони на Колумбия, където се отглеждат зърнени култури, се е повишила с половин градус. Това беше причината насекомите вредители да се преместят по-високо в планините - към кафеените плантации.

В резултат на това добивът намалява. Така че в близко бъдеще тази напитка ще се превърне в скъпо удоволствие. Подобно е положението и с какаовите дървета, чиито семена се използват за производство на шоколад.

Чай

След кафето верочтно ще се сбогуваме и с чая. Храстите, растящи изключително в тропически и субтропични планински гори, са свръхчувствителни към глобалното затопляне, както и към пестицидите. Това се отразява на разходите за отглеждане. В резултат на това производството ще спадне драстично в близко бъдеще.

Авокадо

Този продукт също го чака плачевно бъдеще. Растението, което расте в големи количества в Мексико, което редовно страда от суши, е заплашено от унищожение. За отглеждането на 1 кг авокадо са необходими 600 литра вода.

Морски дарове и риба

Глобалното затопляне ще нанесе корекции в консумацията на морски деликатеси. Освен това популацията няма време да се възстанови поради активно улавяне. Това темпо рискува да лиши човечеството от морски дарове до 2050 г.

Боровинка

Сега това зрънце има доста висока цена, но скоро ще се увеличи значително. Само най-богатите жители на планетата ще могат да си позволят да купуват боровинки. Причината е изчезването на пчелите, което се дължи на изменението на климата.

Цъфтежът на боровинките зависи от опрашването, което означава, че намаляването на популацията на насекомите ще доведе до проблеми с добива.

Пчелен мед

Масовата смърт на пчелите ще доведе и до намаляване на производството на мед. Популацията на тези насекоми бързо намалява от няколко десетилетия. През последните години броят им е намалял с 40%. Но освен производството на мед, те са най-важният елемент от екосистемата.

Цитрус

Очаква се дефицит при продажбата на цитрусови плодове (портокали, лимони и мандарини). Това се влияе от изменението на климата и лошите екологични условия. Но това не е всичко.

Основният проблем е болестта "жълт дракон", която се развива поради бактерията Candidatus Liberibacter asiaticus. Тя причиняма мутация на вкуса и мириса, докато плодовете ще спрат да узряват. За съжаление, цитрусовите дървета скоро ще умрат. Ще се използват изкуствени аромати.

Банани

В близко бъдеще популярният сорт банан "Кавендиш" ще изчезне. Причината е гъбичната болест "Тропическа раса 4". Името идва от скоростта на разпространение, която е много висока. Гъбата убива кореновата система на плода. В резултат на това всички хранителни вещества, включително водата, не се усвояват.

Превод: GlasNews.bg