Стотици врачани и гости на града снощи наблюдаваха дрон-шоу, което беше кулминацията на първия ден от "Ботеви дни 2024". В шоуто участваха 200 дрона, които представиха моменти от живота и делото на поета революционер Христо Ботев.

В небето над централния площад изгряха подписът и ликът на Ботев, параходът "Радецки", развя се българското знаме, оживя "Вестителят на свободата" на Враца. Преди шоуто концерт изнесоха музикантите от "Фондацията", а денят завърши с празнична заря.

Общо в програмата за „Ботеви дни 2024“ ще бъдат проведени над 60 събития, концерти, рецитали, срещи, изложби, игри и театрални постановки. Сред новите моменти тази година са изложбата на Илиян Стойчев със сюрреалистични колажи на паметници и сгради от Враца, гостуващата документална изложба от Националната библиотека, филмите „Един благородник в политиката – Стефан Савов“, „Служебен защитник“, както и театралната постановка „Елате ни вижте“ на Драматично-куклен театър – Плевен.

Интересното за филма „Служебен защитник“ е, че става въпрос за първия служебен защитник в историята на правото в България - това е адвокат Илия Цанов, който след разбиването на четата е спасил Ботевите четници от смъртни присъди, разказа пред журналисти главен експерт „Култура“ към Община Враца Радосвета Крумова. По думите ѝ другият филм, с режисьор Татяна Пандурска, е предоставен безвъзмездно за излъчване от БНТ. Преди няколко години филмът на Пандурска за ген. Вазов също бе показан пред врачанска публика по време на Ботевите дни.

Наред с новите прояви остават и традиционните рецитали и изложби, посветени на подвига на Ботев и неговата чета като Националния рецитал-конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия, представянето на вестник „Ботев лист“, Националния конкурс „Живеем в земята на Ботев“ и др., пише БТА.

Във вечерните концерти, които този път ще са на централния площад, ще се включат „Фондацията“, Деси Добрева, Илия Луков. Изключение ще е концертът „Ние младите", които ще е в Младежки дом.

За първи път тази година в Деня на Враца – 1 юни, освен тържественото заседание на местния парламент, вечерният концерт и митинг-зарята, ще бъде организиран и празник за децата. Според програмата той ще е пред сградата на общината и ще започне в 9:30 ч.

Снимки: БТА