В гоблена на човешката история и необятното пространство на нашата планета много мистерии са пленили въображението на хората по целия свят. От древни паметници, чиито цели убягват на най-учените учени, до съвременни истории за необясними феномени, които не подлежат на логично обяснение, тези мистерии остават източници на очарование, спекулации и разследвания.

В тази публикация ще разгледаме някои от неразгаданите мистерии на света.

Бермудският триъгълник

Бермудският триъгълник, известен още като Дяволския триъгълник, е слабо изследван регион в западната част на Северния Атлантически океан. Известен е с мистериозното изчезване на кораби и самолети. Предложени са много теории, от магнитни аномалии до извънземна активност, но нито една не е доказана. Местоположение: Между Маями, Бермудите и Пуерто Рико.

Теориите варират от природни феномени до паранормални обяснения. Не са намерени убедителни доказателства, които да обяснят мистериите.

Чудовището от Лох Нес

Чудовището от Лох Нес, или Неси, е същество, за което се твърди, че обитава Лох Нес в Шотландските планини. Наблюденията на Неси датират от 565 г. сл. н. е., но тя привлича световно внимание през 1933 г. Въпреки многобройните търсения и разследвания, не са открити убедителни доказателства за съществуването на Неси.

Описван като голям, с дълга шия и с една или повече гърбици, стърчащи от водата. Снимки и сонарни показания са допринесли за легендата, но често са оспорвани или развенчавани. Научният интерес към легендата доведе до екологични ДНК изследвания на езерото. Остава популярен предмет на криптозоологията и шотландския фолклор. Както и неустоима притегателна сила за туристите. 

Изгубеният град Атлантида

Изгубеният град Атлантида е митологична островна нация, спомената в произведенията на Платон. Според Платон, Атлантида била могъщо и напреднало царство, което потънало в океана „за един ден и нощ на нещастие“. Предполагаемото му местоположение и съществуване се обсъжда от векове. 

Споменат от философа Платон около 360 г. пр.н.е. Описван като напреднала цивилизация с мощен флот. Теориите за местоположението му включват Средиземно море, Карибите и Антарктика. Остава една от най-завладяващите мистерии в историята.

Таос Хум

Taos Hum е нискочестотен звук, който се чува в и около Таос, Ню Мексико. Съобщаван от малък процент от местното население от началото на 90-те години на миналия век, той е описан като бръмчене, бръмчене или дрон. Въпреки разследванията, източникът на Taos Hum остава неидентифициран.

Описван променливо от слушателите по отношение на височината и силата на звука. Подобни явления са докладвани и на други места по света. Разследванията разглеждат източници като машини, но нито един не е окончателно идентифициран. Остава мистерия и обект на интерес както от научна, така и от популярна култура.

 Инцидентът на прохода Дятлов

През 1959 г. девет ски туристи са загинали при мистериозни обстоятелства по източните склонове на планината Холат Сиахл в планината Северен Урал. Къмпингът е бил намерен изоставен с палатки, разкъсани отвътре, а смъртта на туристите беше приписана на „непреодолима природна сила“.

Открити са тела с тежки наранявания и следи от радиация. Някои жертви бяха намерени само по бельо въпреки минусовите температури. Теориите включват военно участие, лавини и атаки на йети. Руското правителство възобнови разследването през 2019 г., но приписа смъртта на лавина, оставяйки много въпроси без отговор.

Убиецът Зодиак 

The Zodiac Killer е сериен убиец, действал в Северна Калифорния в края на 60-те и началото на 70-те години. Убиецът е известен с изпращането на подигравателни писма и криптограми до полицията и вестниците. Въпреки задълбочените разследвания, самоличността на зодиакалния убиец остава неизвестна.

Твърди се, че е убил 37 души, но само пет потвърдени смъртни случая. Делото остава отворено в няколко юрисдикции. Мистериозен убиец, който привлича авторите на множество книги и филми.

Ръкописът на Войнич

Ръкописът на Войнич е книга, написана с неизвестен шрифт и илюстрирана със снимки на неизвестни растения и астрономически диаграми. Въглеродното датиране поставя книгата в началото на 15 век. Неговият произход, предназначение и значението на текста остават загадка.

Съдържа 240 страници с неизвестно съдържание. Кръстен на Уилфрид Войнич, който го придобива през 1912 г. Теориите за значението му варират от медицински текст до извънземен артефакт. Въпреки усилията на криптографи и историци, ръкописът остава неразшифрован.

Самоличността на Джак Изкормвача

Джак Изкормвача тероризира квартал Уайтчапъл в Лондон през 1888 г., като уби най-малко пет жени. Въпреки многобройните разследвания, самоличността на този известен сериен убиец остава неизвестна. Мистерията е породила безброй теории и остава един от най-известните неразгадани случаи в света.

Действал в Лондон през 1888 г. Известен с бруталния характер на убийствата и подигравателните писма, изпращани до полицията. Предложени са над 100 заподозрени. Съвременните съдебномедицински техники все още не са идентифицирали окончателно убиеца.

Йоци - Ледения човек

Туристи откриха мумифицираното тяло на Ötzi в дере високо в италианските Алпи през 1991 г. Неговите замръзнали останки са може би най-внимателно проучената археологическа находка в света, разкриваща в безпрецедентни подробности какъв е бил животът преди 5300 години.

Съдържанието на стомаха му е дало информация какво е било последното му хранене и откъде е дошъл, докато оръжията му показват, че е боравил с дясната ръка, а дрехите му предоставят рядък поглед върху това, което всъщност са носили древните хора. Нов анализ на ДНК, извлечена от таза на Ötzi, разкри през август, че външният му вид не е това, което учените първоначално смятаха. Изследването на неговия генетичен състав показа, че Йоци Ледения има тъмна кожа и тъмни очи и вероятно е бил плешив. Този преработен вид е в ярък контраст с добре познатата реконструкция на Ötzi, която изобразява мъж с бледа кожа с пълна коса и брада.

Бъдете здрави!

Подбрал и изготвил езотеричният и астрологичен анализатор Красимир Куртев - Doctor Honoris Causa.