Двама морски фотографи правели снимки край бреговете на Мауи, когато забелязали двойка гърбати китове (Megaptera novaeangliae). Изследователите забелязали, че един от тях продължава многократно да има сексуални отношения с друг кит, но нещо беше изненадващо - и двата кита бяха възрастни мъжки.

Според Стефани Стак, старши автор на статията, описваща това взаимодействие между двойката гърбати китове, тези записи всъщност са първите в цялата история на наблюденията - учените никога преди не са наблюдавали китове да правят секс, пише Science Alert.

Имайте предвид, че хомосексуалното поведение всъщност е доста често срещано в животинското царство и преди това е документирано при няколко вида китоподобни, включително сиви китове, делфини и косатки. Сега можем да добавим гърбатите китове към този списък.

Изследователите отбелязват, че в продължение на векове на наблюдения те са успели да разкрият социалното поведение и моделите на миграция на гърбатите китове, но тяхната репродуктивна дейност все още е загадка за учените. Сега всичко се е променило, въпреки че учените казват, че новите открития повдигат повече въпроси, отколкото хвърлят светлина върху поведението на китовете.

пол гърбати китовеЦял екран
Двама възрастни гърбати мъжки са наблюдавани да участват в сексуално поведение Снимка:  Lyle Krannichfeld/Brandi Romano

Гърбавите китове се размножават, но копулацията, както и в останалата част от животинското царство, не е чисто репродуктивен акт. Предишни изследвания показват, че китоподобните могат да участват в сексуална активност, за да практикуват движенията си, да подобрят социалните връзки, да увеличат господството, да намалят репродуктивния потенциал на другите или да облекчат социалното напрежение. Освен това учените са открили, че по-голямата част от сексуалната активност се случва между животни от един и същи пол.

Първите кадри на гърбати китове, които правят секс в историята на науката, са заснети от фотографите Лайл Кранихфелд и Бранди Романо. Изследователите изследвали снимките, направени от фотографите, и установили, че единият от китовете е в лошо здраве: бил е слаб, покрит с въшки, а долната му челюст е била тежко наранена, вероятно в резултат на сблъсък с кораб.

В същото време вторият кит изглеждал в отлична физическа форма. Учените също така забелязали, че по време на целия период на наблюдение репродуктивният му орган е бил удължен и той многократно се е приближавал до нездравия кит, държейки го с гръдните си перки, и е влизал в сексуални отношения с него.

секс с гърбат китЦял екран
Вторият кит беше наблюдаван да прониква през първия кит няколко пъти Снимка:  Lyle Krannichfeld/Brandi Romano

Първият кит вероятно е бил болен от известно време и следователно е бил отслабен и вероятно умира, каза Стак. Тези подробности правят срещата с гърбатия кит още по-интересна за науката, тъй като има няколко причини за това поведение.

Една от вероятните причини е укрепването на социалните връзки с болния кит. Има обаче по-малко приятно обяснение: учените смятат, че вторият кит може да е доминирал над по-слабия мъжки и да е демонстрирал своята сила и физическо здраве в сравнение с по-слабия индивид. Учените бяха подтикнати към подобни спекулации от факта, че първият кит заемал поза, която на няколко пъти „изглеждаше отбранителна“. Ако е така, това показва, че сексуалното поведение всъщност може да е било нежелано, но болният кит просто не е могъл да се защити.

 
Превод: GlasNews