Революционното откритие на древен град на маите, който на пръв поглед е било "невъзможно" да бъде намерен, има потенциала да промени начина, по който хората разбират миналите цивилизации и начина, по който са живели.

Всички познаваме маите най-вече заради (за щастие) погрешното им предсказание за края на света - всички помним паниката от 2012 г. - но те са били и много добри в изграждането на невероятни структури.

Издигащите се каменни пирамиди са били издигнати преди хиляди години и все още стоят като символи на богата цивилизация и древна култура, в която са участвали милиони хора, като мистерията е свързана с нейното срутване и с голяма част от историята около нея.

Все още не знаем защо точно са изчезнали маите, но се предполага, че в някакъв момент между 850 и 1000 г. от н.е. цивилизацията е започнала да запада и в крайна сметка да се срива.

Те не са напълно унищожени, а потомците на маите живеят и до днес, но сега знаем повече за тях благодарение на неотдавнашното откриване на един от изгубените им градове.

Дълбоко в гватемалската джунгла в Ел Мирадор се намира древен град на маите, който досега е било почти невъзможно да бъде открит.

Всъщност това е поредица от около 400 свързани помежду си селища, някои от които са построени още преди 3000 години, а между тях има пътища.

Археолозите са открили 417 селища, построени от маите и свързани с пътища на дължина около 110 мили, което е описано като "първата магистрална система в света".

Авторите на изследването, което стои зад това невероятно откритие, споделят пред Washington Post, че този древен свързан град е построен около 1000 г. пр. н. е. и отключва "цял обем от човешката история, който никога досега не сме познавали".

Ричард Хансен, професор по археология в Държавния университет на Айдахо, заяви, че откритията са "променящи правилата на играта", а археологът Енрике Ернандес от Университета в Сан Карлос заяви, че откритието може да бъде толкова значимо за разбирането на историята ни, колкото и пирамидите в Египет.

През последните 20 години Ернандес прекарва месеци наред в разкопки на Ел Мирадор, а новият древен град е открит едва след като напредъкът в технологиите позволява на изследователите да претърсят по-точно джунглата.

Благодарение на технологията Lidar (Light Detection and Ranging) те успяват да видят пълния мащаб на древния град и да разберат, че гледат на невероятно сложни, свързани помежду си селища с впечатляваща пътна система, която поддържа всичко заедно.

Сега те имат много по-ясна представа за това какво има там, изследователите могат да направят по-точни пътувания до древния град и да научат много повече, макар че с 417 места за посещение ще имат много работа!