Макар че хората в Северна Америка реагираха по редица изненадващи начини, когато станаха свидетели на пълното слънчево затъмнение в понеделник, хората не бяха единственият вид, който прояви необичайно поведение по време на рядкото небесно събитие.

Екип от 40 души в зоологическата градина "Форт Уърт" в Тексас наблюдаваше как животните реагираха по интересен начин на потъмняването на слънцето по средата на деня.

"Горилите станаха и тръгнаха към вратата, сякаш беше време да се приберат за през нощта", каза пред Sky News д-р Джон Грифион, който ръководеше екипа.

"Две от нашите ята фламинго се приближиха много повече едно към друго. Те станаха по-шумни, а едно от тях дори започна да марширува, което е групово поведение за сплотяване", споделя Грифион.

В едно блато в Невада изследователите се вслушват, когато койотите започват да пищят, а бухалът започва да грачи и да лети наоколо.

Ким Росвал, биолог от Индиана, който изучава живота в блатото, нарича преживяването "невероятно".

Въпреки че на всеки 18 месеца има затъмнение, много малко се знае за това как животните реагират на него.

Проучванията, които съществуват, показват, че животните се държат много странно.

По време на затъмнението в Мексико през 1991 г. учените наблюдават как колониални паяци, плетящи кълба, разкъсват мрежите си по време на най-тъмната част от затъмнението. Веднага щом слънцето се завръща, паяците изграждат мрежите си отново.

В Аризона учени, събиращи цикади, забелязват, че те спират да пеят, когато слънцето е закрито на 50%. Трябвало да минат 40 минути, за да започнат отново да издават звук.

А жирафите, павианите, горилите и лорикетите проявяват тревожно поведение по време на затъмненията, както се съобщава в проучването с блестящото име "Пълно затъмнение в зоопарка", в което изследователите записват как животните в зоопарка "Ривърбанкс" в Южна Каролина реагират на затъмнението през 2017 г.

Жирафите започват да се люлеят координирано, а павианите се събират заедно, въпреки че обикновено се разделят на малки групи.

Лорикетите, колоритен член на семейството на папагалите, започнаха "координирано поклащане", станаха шумни и след това ги последва "обща тишина", пише vesti.bg.

Всъщност 75 % от животните в зоопарка реагираха на затъмнението.

Но реакциите на животните на слънчевите затъмнения са сравнително малко изследвани.