Медицински експерти бият тревога за нова странна и потенциално опасна тенденция в TikTok. При нея хора използват устройство, за да прищипят бузите си, така че  да "получат" трапчинки.

„Създателят на трапчинки“ е подобно на пинсета устройство, което има две малки топчета в края на рамената. Поставя се от двете страни на лицето, където едната топка се притиска от вътрешната страна на бузата, а другата притиска отвън.

Целта е да се създаде вдлъбнатина, имитираща сладкият вид на трапчинките, с които някои късметлии се раждат. Но ефектите от устройствота са временни и могат да причинят трайно увреждане на лицето, пише DailyMail.

Фрапираща тенденция в TikTok! Младежи се удрят с чук в лицето сами

@xpreetyy They infact do work. You just need to be patient ???????? #fyp #fy #voorjou #fypシ #viral #viraal #dimplemakers #dimplemaker #dimples #toopreety #pourtoi #furdich #parati #viral #viraal ♬ original sound - EX7STENCE™

Д-р Ари Хошандър,  пластичен хирург със седалище в Ню Йорк, разказва, че използването на устройства за създаване на трапчинки носи „риск от некроза на кожата и последващи белези“.

Кожната некроза или смърт на тъкан може да настъпи от травма, като например прищипване на бузите за продължителен период от време. Естествените трапчинки обикновено се предават по наследство и са причинени от неравномерния растеж на мускулите на лицето по време на ембрионалното развитие.

Опасна тенденция в TikTok! Предупреждават, че четирима вече са си счупили вратовете

Хаштагът #dimplemakers, който популяризира устройствата, вече има близо 61 милиона гледания в TikTok, а продуктите за правене на трапчинки, продавани в мрежата, се разпродават бързо.

Германска инфлуенсърка с потребителско име @xpreetyy има множество видеоклипове, документиращи нейния неестествен път към тръпчинките, използвайки устройството.  Тя също така  продава предмета чрез връзка в профила си.

„Всяко устройство, което компресира кожата по начин, има потенциал да причини белези на хронична болка и може да не издържи във времето. В крайна сметка няма дългосрочни данни относно това колко добре работи това. Всяко медицинско устройство, което не е одобрено от FDA, може да има рискове, които не са напълно проучени" , смята д-р Самуел Лин, доцент по хирургия в Харвард.

Джип се озова върху стълби в наш град СНИМКИ+ВИДЕО

Рисковете за здравето включват подутина от вътрешната страна на бузата или белези по лицето, където увредените кожни клетки са умрели. При продължителен натиск върху нерв той може в крайна сметка да умре, което би причинило необратимо увреждане.

За родените без, но желаещи трапчинки, те могат да бъдат постигнати с помощта на процедура, при която хирургът ще промени мускула от вътрешната страна на бузата, за да създаде трапчинка. Операцията се извършва под обща анестезия и вътрешността на бузата се затваря с разтворими шевове.

Това обаче също крие рискове и усложнения включват кървене, увреждане на лицевия нерв, инфекция и белези.

Инструментите за правене на трапчинки обаче съществуват много по-дълго от новата си слава в TikTok. Смята се, че Изабел Гилбърт е изобретила устройството през 1936 г.

Превод: GlasNews.bg