Нова тенденция стана вирусна в TikTok - скачане от лодка на скорост. То вече е отнело живота на четирима души. За опасността съобщи на 9 юли Mirror.

През февруари в щата Алабама се случи трагедия. Мъж реши да повтори номера от видео в интернет и скочи от лодка, докато разпускал със семейството си. Той загина пред собствените си деца.

@erikhornsten #boatjumping #boatjump #beer #boatlife #jump#wasted ♬ Bad Boy - Yung Bae & bbno$ & Billy Marchiafava

Властите в САЩ предупреждават хората да не участват в популярно „предизвикателство“, което досега е убило най-малко четирима души. Служителите на реда призовават да не се застрашавате, повтаряйки скоковете с лодка, наблюдавани в TikTok.

„През последните шест месеца тази тенденция доведе до това, че много хора си счупиха вратовете, когато се блъснаха във вода с висока скорост и се удавиха“, предупредиха властите.

@treyff #boatjumping #lakelife #boatlife #boatjump ♬ original sound

Капитанът от спасителна служба Джим Денис каза, че най-малко четири удавяния през последните шест месеца можеха да бъдат лесно избегнати. Жертвите, каза той, са снимали видео за социалните мрежи.

"Търсенето на #boatjumping в популярна платформа извежда множество видеоклипове на хора, скачащи от скоростни лодки. Въпреки че тенденцията съществува от няколко години, тя стана опасно популярна от началото на 2023 г.", обясни медия.

@kristijanilicic Skakanje s broda ???? #boatjumping #krabi #aonang #adrenaline #fyp #foryourpage #balkan #kristijanilicic #croatia #thailand #brod #travel #tiktokviral ♬ Pump - Valentino Khan

Капитан Денис отбеляза, че смъртта на жертвите на тенденцията настъпва мигновено. Той предположи, че желанието да се „похвалиш на приятели“ в социалните мрежи води до трагични последици.

Спасителят обясни, че скок във водата от лодка на скорост може да се сравни със скок в бетон. Според него човек лесно може да умре или да остане парализиран за цял живот поради факта, че главата и шията му са незащитени.

Американските правоприлагащи органи подчертаха, че хвалбата в мрежата не струва колкото живота. В същото време журналисти информираха, че потребителите на TikTok в платформата вече виждат предупреждението. Някои от видеоклиповете, озаглавени #boatjumping, вече съдържат допълнителен надпис за възможното нараняване поради повторението на заснетата каскада.