Смята се, че броят на стъпките, необходими за подобряване на здравето, варира от 10 000 до 20 000, но последните изследвания поставиха под съмнение това твърдение.
 
Общото схващане, че трябва да правите 10 000 крачки всеки ден, не е толкова ясно в научния свят, колкото може да изглежда на пръв поглед. Тази цифра първоначално е взета от японска маркетингова кампания от 1965 г. за крачкомер и оттогава се е превърнала в глобален еталон за ежедневна активност. Но последните изследвания показват, че магическото число за ползи за здравето може да е по-ниско, пише Newsweek.

Ходенето отдавна е известно със своите ползи за здравето, включително укрепване на сърцето, подпомагане на регулирането на теглото, подобряване на настроението и увеличаване на умствената яснота. Това е форма на упражнение, която е лесна за започване, достъпна за хора от всички възрасти и може да се прави навсякъде. Ходенето на малко под 4000 стъпки на ден е свързано с по-нисък риск от смърт поради всякакви причини, а ходенето на около 2300 стъпки дневно може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, ходенето около 8900 стъпки на ден може да помогне за забавяне на когнитивния спад при тези в риск.

Не всеки обаче може да се стреми към 10 000 крачки всеки ден. Според Линдзи Ботъмс , експерт по упражнения и здравна физиология, превишаването на 7500 до 8500 стъпки не намалява значително риска от смъртност или сърдечно-съдови заболявания. Нещо повече, проучванията показват, че жените, които правят около 4400 стъпки на ден, вече имат намаление на смъртността, казва Ботъмс. Това подсказва, че по-достъпна цел може да бъде извървяването на поне 7000 стъпки дневно и след това постепенно увеличаване на броя на стъпките, след като тази цел вече е постигната.

В допълнение към броенето на стъпките ви е важно да намалите времето, в което сте заседнали. Прекъсването на дългите периоди на седене с кратки разходки или стоене може значително да подобри вашето здраве. Bottoms подчертава значението на активността под каквато и да е форма, в съответствие с препоръката на Световната здравна организация за възрастните да извършват поне 150 минути седмично физическа активност с умерена интензивност или 75 минути енергични упражнения и упражнения за укрепване на мускулите.

Така че докато ходенето повече е полезно, фокусът трябва да се измести от предприемането на определен брой стъпки към включването на повече физическа активност в ежедневието ви по всеки начин, който работи за вас. Независимо дали става въпрос за разходка на кучето, паркиране на по-далече или изправяне, докато говорите по телефона, всяка стъпка и дейност е важна част от вашето пътуване към здравословен начин на живот.