Ветеран , който  двата си крака в Афганистан, влезе в историята на алпинизма, след като достигна върха на Еверест. Хари  Буда Магар напуснал родината си преди години, за да влезе в редовете на гурките -  непалци, които служат в армията на Великобритания.

 Магар, който днес живее в Кентърбъри, Кент, успя да достигне върха на най-високата планина в света в 15:00 часа на 19 април. Той започнал  изкачването на 17 април – точно 13 години, откакто загубил краката си след експлозия на самоделно взривно устройство.  Мъжът разказва и за трудностите, които е срещнал за справяне с травмите си.

„Израснах в Непал до 19-годишна възраст и видях как се отнасят хората с увреждания в тези отдалечени села“, каза той. „Много хора все още смятат, че увреждането е грях от предишен живот и вие сте бремето на земята. Аз самият вярвах в това, защото това е, което видях. Така израснах.”

 „Беше доста трудно време и в един момент просто пиех твърде много, за да контролирам болката и емоциите си и всички неща, и се опитах да се самоубия няколко пъти“, разказва той.

Малчуган покори върхове, които се равняват 8 пъти на височината на Еверест ВИДЕО+СНИМКИ

Докато чакали 18 дни в базовия лагер на Еверест времето да се проясни, ветеранът и екипът му  попаднали насред природните изпитания на планината и видели как свалят телата на двама мъртъвци, пише The Guardian.

„Всичките ми якета бяха напълно замръзнали. Всичко беше замръзнало. Дори нашата топла вода, която сложихме гореща в термоса - също  замръзн и не можехме да пием“, споделя той в интервю, дадено от базовия лагер на Еверест.

 „Когато слязох, ни свърши кислородът. Свличах се по склона по дупе, имахме кислород за 30 или 40  минути, а предстояха два-три часа слизане. Момчетата дойдоха с кислород... “, разказва Магар.

Лошото време допълнително затруднило алпиниста. Слънчевите му очила и кислородната маска били замръзнали и той успял да прекара само няколко минути на Еверест.

39 години от деня, в който българин покори за първи път Еверест

С подвига си Буда Магар стана първият човек, който е  с двойна ампутация над коляното, изкачил най-високата планина в света. По време на предизвикателството Магар бе подкрепян от екип от непалски алпинисти, воден от Krish Thapa, също бивш гурка и ветеран от SAS.

Той добави, че за първи път си е помислил да изкачи Еверест през 2018 г. Пред него предстояла сериозна пречка. На хората с ампутация на два крайница и на незрящите  били забранени опитите за покуряване на върха. Мярката била в опит да се намали броят на алпинистите, умиращи на Еверест.

Ветеранът успял да помогне в кампанията за премахване на забраната, а така сам решава да изкачи върха.

След като слезе от планината, Магар казва, че очаква с нетърпение да прекара време със семейството си и иска да се върне в Афганистан на мястото, когато е загубил краката си, за да може да каже „благодаря“.

 „Без загубата на краката си, нямаше да изкача Еверест... . Каквото и да се случи, става за добро”, заключава Буда Магар.