Има мнение, че мъжете с деца изглеждат по-привлекателни за жените и сега учените най-накрая намериха научно потвърждение за това. Предполага се, че цялата работа е в желанието на жените да намерят грижовен партньор в живота.

В ново проучване екип от Лайденския университет в Холандия установи, че жените всъщност оценяват мъжете като много по-привлекателни, когато ги видят с деца, пише Daily Mail. Учените смятат, че това се дължи на еволюционно предпочитание към мъже, които притежават качествата, необходими да бъдат добри бащи.

Според водещия автор на изследването, професор Питър Бос, това има смисъл, поне от еволюционна гледна точка: когато искате да отгледате потомство, имате нужда от партньор, който може да ви помогне да го направите.

Според съавтора на изследването Хана Спенсър, докторант, учените никога преди не са се опитвали да тестват този факт в проучване. В резултат на това тя и нейните колеги решили да тестват дали грижите за децата наистина могат да увеличат шансовете на мъжете за срещи. За да направят това, учените провели експерименти, оценявайки реакцията на 360 жени.

На първия етап на жените са показани снимки на мъже, където те са сами или общуват с деца. След това получателите бяха помолени да оценят привлекателността на мъжете от 1 до 100. Във втората стъпка жените бяха помолени да прочетат пасаж, описващ мъже, участващи в дейности, свързани с полагане на грижи, или дейности, които не са свързани с полагане на грижи. След това те отново бяха помолени да оценят привлекателността на мъжете.

В допълнение, изследователите също така тестваха участниците за тяхната „мотивация за полагане на грижи“, мярка за мотивация да бъдат родители. Резултатите показват, че ефектът е по-изразен при жени с висока мотивация за грижа и при тези, които са заявили, че биха искали да имат дете.

Нещо повече, учените установиха също, че менструалният цикъл също влияе върху привлекателността на мъжете в очите на жените - като цяло жените във фазата на овулация намират мъжете за по-привлекателни, както с деца, така и без деца.

Авторите на изследването смятат, че ентусиазмът към мъжете с деца вероятно се обяснява с нещо, наречено „теория за родителските инвестиции“. Тази теория предполага, че тъй като жените имат по-голям биологичен принос за своето потомство по време на бременност, те са склонни да предпочитат партньори, които предлагат ресурси и защита.

Според професор Бос, тази теория вероятно би могла да обясни защо жените намират мъжете за по-привлекателни, които могат да се грижат също и за себе си.