От векове учените се опитват да разгадаят тайната на вечния живот и да намерят нещо, което ще ни помогне да забавим стареенето. В ново изследване учените тръгнаха по обратния път и откриха нещо, което значително увеличава биологичната ни възраст.

В ново проучване учените установиха, че наемането на жилище кара хората да остаряват по-бързо, като отрицателното въздействие, което може да има върху нашата биология, е два пъти по-голямо от безработицата. Това е много неприятна новина за всички, които все още не са успели да се сдобият със собствено жилище. Учените обаче отбелязват, че има добра новина – тези ефекти са обратими.

За проучването изследователите са използвали данни от представително надлъжно проучване на домакинствата в Обединеното кралство, както и отговори от панелното проучване на домакинствата в Обединеното кралство, пише IFLScience. И двата набора от данни включват подробности относно структурни стресови фактори като мухъл и студ, както и психо-социални проблеми като високи цени и пренаселеност.

След това изследователите сравняват тези данни с медицински досиета, получени от анкетираните. Взети са и кръвни проби от реципиентите, за да се анализира метилирането на ДНК, индикатор за биологично стареене. Имайте предвид, че в работата си учените са използвали данни за условията на живот на анкетираните за около 10 години, след което е извършен анализ.

Резултатите от изследването показват, че хората, които са наематели, остаряват по-бързо. Освен това въздействието на наема беше толкова голямо, че беше два пъти по-голямо от разрушителните последици от липсата на работа. Данните също така показват, че увеличаването на биологичното стареене също е с 50% по-голямо от ефекта от това да си бивш пушач в сравнение с непушач през целия живот.

Екипът вярва, че по-бързото биологично стареене вероятно ще бъде особено често срещано сред тези, които са изостанали с наема и са живели на места, изложени на замърсяване и екологични проблеми. От друга страна, учените са открили, че социалните жилища не се различават от собствеността, когато става дума за скорост на биологично стареене.

Така учените стигнаха до извода, че „трудните условия на живот“ влияят негативно на човешкото здраве и ускоряват стареенето. За щастие, според екипа, биологичното стареене е обратимо - всичко, което трябва да направите, е да подобрите условията си на живот.

Обърнете внимание, че това изследване има само наблюдателен характер и следователно учените не могат да назоват причинно-следствени връзки. Въпреки това авторите смятат, че ключът към забавянето на биологичното стареене може да се крие в подобряването на комуникацията и условията на живот на хората.

Превод: GlasNews