Любовта може да се почувства по различни начини - от появата на "пеперуди" в стомаха до изтръпване в слабините. Учени от университета Аалто, Финландия, идентифицираха 27 различни вида любов, които човек може да изпита, а също така посочиха точните области в тялото, които те засягат.

Учените проведоха проучване, базирано на проучване на стотици участници, както мъже, така и жени, за да определят как различните видове любов предизвикват различни усещания в човешкото тяло, пише Daily Mail. За да направят това, участниците бяха помолени да оцветят силуета на човешкото тяло, за да покажат къде се появяват определени реакции към различни видове любов, както и да опишат своите физически и психологически усещания.

Както показват изследванията, въпреки факта, че повечето видове любов се усещат по-добре от нашия мозък, те също имат силно въздействие върху различни части на тялото. Според учените видовете любов имат набор от усещания от слаби до много силни.

любов, мъж, женаЦял екран
Любовта може да се почувства по различни начини - от появата на "пеперуди" в стомаха до изтръпване в слабините Снимка: Daily Mail

Оказва се, че страстната любов е най-силният вид любов и засяга цялата горна част на тялото, мозъка и областта на слабините. Тоест чувствата на тази любов са по-силни именно в тези части на тялото. Любовта към непознатите и Бог най-малко се отразява на усещанията в мозъка и тялото.

любовЦял екран
Усещания в тялото, които възникват в резултат на всеобща любов и родителска любов Снимка: Daily Mail

Според учените любовта между хората може да се раздели на сексуална и несексуална. Особено близки са видовете любов, които имат сексуални конотации. Те са тези, които предизвикват най-силни преживявания и емоции.

Учените също откриха силна връзка между физическата и умствената интензивност на емоциите. Колкото по-силно се усеща любовта в тялото, толкова по-силно се усеща от нашия мозък и толкова по-приятно е. Според авторите на изследването усещанията в горната част на тялото стават по-слаби, ако не става въпрос за видовете любов, които предизвикват силни емоции.

любовЦял екран
Усещания в тялото, които възникват в резултат на страстна любов и истинска любов Снимка: Daily Mail

Важно е да се отбележи, че повечето от участниците в това проучване са жени с висше образование. Затова учените признават, че резултатите биха могли да бъдат различни, ако респондентите представляваха по-широки категории хора.

Например, ако проучването се проведе сред много религиозни хора, любовта към Бог ще бъде първото и най-силно чувство. Същото важи и за родителите, ако само те бяха интервюирани, тогава любовта към децата би била най-силна, смятат учените.

Сред видовете любов, които учените разграничават, са страстната любов, обикновената любов, любовта към хората, към децата, към животните, към себе си, към родината, към Бога и други видове любов.

любовЦял екран
Усещания в тялото, които възникват поради различни видове любов Снимка: Daily Mail