Пирамидите в Египет са заобиколени от много теории на конспирацията, като например факта, че са построени от извънземни. Сега се появи нова теория, която гласи, че пирамидите показват признаци на ерозия в резултат на Потопа. Самите пирамиди, според теоретиците на конспирацията, са построени като капсула на времето, за да оцелеят след потопа.

Такава теория на конспирацията в момента циркулира в X (Twitter):

Факт е, че археолозите вече имат потвърдени данни защо пирамидите изглеждат по начина, по който изглеждат, и това обяснение не включва Потопа. Наистина оригиналният вид на пирамидите е различен от първоначалния. Огромните каменни блокове някога са били скрити под варовикови „облицовъчни камъни“. Това придава на пирамидите гладък и по-равномерен вид.

Но през следващите векове облицовъчните камъни са премахнати, за да бъдат използвани за изграждането на други обекти. Някои от тези камъни все още са в основата на пирамидата, тъй като някога са били защитени от слой пясък.

Освен това достоверността на легендата за Потопа остава съмнителна. Към днешна дата в геоложките записи не са намерени доказателства за подобно събитие, пише IFLScience.

Твърдението, че пирамидите са много по-стари също не е подкрепено с никакви факти. Възрастта на пирамидите е определена по няколко метода. Това отне години усърдна археологическа работа.

„Ние датираме пирамидите според тяхното място в развитието на египетската архитектура и култура, което датира отпреди 3 хиляди години. Така че не се занимаваме с една отправна точка. Ние се занимаваме с цялата египтология“, казва археологът от Oriental Институт на Чикагския университет Марк Ленър.

„Например, керамика. Цялата керамика, която може да се намери в Гиза, е подобна на работата от времето на Хуфу, Хефрен и Менкаур – египетските царе, които са построили пирамидите по време на Четвъртата династия, Старото царство. Ние изучаваме керамиката и как се е променила за около 3 хиляди години“, добавя експертът.

По-късно, когато е разработено радиовъглеродното датиране, точността на оценките за възрастта е потвърдена от различни материали, открити в пирамидите.

„Например използвахме семена и растителен материал от гробницата на Тутанкамон, което е много точна датировка. Използвахме и семена от стая под стъпаловидна пирамида на Сакара, датираща от конкретна година от управлението на крал Джосер“, казва Томас Хайъм от Училището по археология към Оксфордския университет.

За тези, които са малко тъжни, че пирамидите не са оцелели след Потопа, има добри новини. Може би Големият сфинкс е започнал да се формира преди хиляди години без помощта на хора.

Екип от учени наскоро проучи елементи като ярдангите, които се образуват от вятърна ерозия. Авторите на изследването смятат, че природата е започнала да създава Големия сфинкс, а хората са го довършили.

Превод: GlasNews