Милиони хора в Северна Америка получиха шанса да преживеят много специално природно събитие днес, видимо от части на Мексико, Съединените щати и Канада. Сред тях са семейство българи, живеещи в САЩ и пристигнали на Ниагара, за да отпразнуват годишнина от сватбата си. Съдбата им предостави милионна публика за личния празник и... пълно слънчево затъмнение.

Какво ли е да си в центъра на тълпа от милион души, вперили поглед към небето, разбираме от Елисавета и Валентин Войнишки: 

"Канаките са много организирани хора. Вече са готови за лудницата. Дано здравият разум (защо ли разчитам на най-липсващата добродетел в нашия свят) вземе връх и едно красиво астрономическо събитие не се превърне в кошмар за хората, събрали се да го гледат. Вече има издигната голяма естакада в парка до реката, ще има концерт, храна (разбира се) и огромно количество тълкуватели, астрономи и дори космонавт", споделя пред GlasNews пловдивчанката часове преди Луната напълно да закрие Слънцето.

"Кой да знае, че за спектакъла ще пристигнат над милион любители на събитието, а Ню Йорк ще обяви извънредно положение месец след като резервирахме хотела. И така, щатът затвори училищата, прибра си дечицата вкъщи и се подготви за най-голямото туристическо нашествие", казва Елисавета, оказала се заедно с любимия си на „пътя на тоталността“.

Ще се окаже ли първото пълно слънчево затъмнение на Съединените щати от август 2017 г. още по-впечатляващо от предишното? И ще накара ли поне за кратко земляните да се съобразят с мястото си във Вселената? Предстои да разберем... 

Ето разказа на Елисавета Войнишка малко след като астрономическото събитие на годината се състоя над пръските на Ниагарския водопад:

"Хюстън, имаме облачен проблем… Великият ден на слънчевото затъмнение започна с гъста облачност. Май освен 4-минутния здрач нищо друго няма да е видимо от Ниагара. И милион туристи не виждам. Има вода и храна за всички, а света ще продължи да го има, апокалипсисът се отложи и едно е ясно, че не това астрономическо явление ще го приключи, а може би човешката глупост.

Наистина не знам какви оправдания измислят всички лъжливи пророци и конспиратори, когато стане ясно, че умишлено са се опитвали да всеят паника и страх и са пълнили социалните медии с измислици. Градът е готов да посрещне още два пъти по толкова туристи. И всичко беше организирано както само канадците могат.

Слънцето все пак се показа. Даде ни нашите 4 минути. И те бяха свръхестествени. Здрачът се спусна за секунди, студът също. Въпреки че всички знаехме какво да очакваме, чувството е страшничко. Сякаш страхът на първобитните ни предци се надигаше с въпроса: Ще се върне ли слънцето? Денят продължава, концертът допълва грохота на водопада и шоуто върви. Животът продължава, такъв какъвто го познаваме. Oт Cocos Bar се носят хитовете на 80-те, рецепционистът на хотела умира от скука и улиците са нормално пълни с туристи."

Една много важна част от подготовката...

В тъмното се запалиха автоматично всички реклами и светлини...

Гледайте НА ЖИВО затъмнението през сайта на NASA:

Снимки: Валентин Войнишки

Вижте в колко часа българско време ще започне слънчевото затъмнение

Пълно слънчево затъмнение: какво да очакваме

Три зодии, които трябва да внимават по време на слънчевото затъмнение днес