Експерти от американския портал за заетост откриха кой ден от седмицата е най-подходящ за изпращане на автобиографии и даже увеличава вероятността за успешно наемане на работа.

Мразиш ли понеделник? Не е изненадващо. От този ден обаче трябва да преразгледате гледната си точка, особено ако търсите работа. Тъй като едно проучване установи, че понеделникът е най-добрият ден за кандидатстване за желаната позиция.

Специалистите на портала за търсене на работа на Bright.com проведоха собствени статистически проучвания и стигнаха до заключението, че онези кандидати, които изпратят своите автобиографии в понеделник, е много по-вероятно да бъдат поканени на интервю.

Като част от статистическия анализ бяха проучени 500 000 свободни работни места и над 15 милиона кандидатури и се оказа, че около 30% от кандидатите, кандидатствали в избраната компания в първия ден от седмицата, са успешни.

Най-лошата ситуация със съботата. Според анализа само 14% от кандидатите през този ден са били поканени да се срещнат с потенциален работодател.

Между другото, търсещите работа изпращат повечето автобиографии във вторник, но само около 20% от тях получават отзиви.

Каква може да е причината понеделникът да е най-добрият ден за подаване на автобиография? Изследването не дава ясен отговор на това. Въпреки това, анализаторите на Bright.com предполагат, че колкото по-скоро CV-то идва във фирмата, толкова повече време мениджърът по подбор на персонал ще се консултира с колеги и ще насрочи интервю за същата седмица. От друга страна, документите, получени в понеделник, са много по-рядко пренебрегвани от служителите.

Превод: Glas.bg