Изследователите прекарват много време в изучаване на звездите и далечните планети в опит да открият странни и фантастични светове. Въпреки това, ако се вгледате по-отблизо, самата нашата планета е пълна с обширни и разнообразни пейзажи и структури, които не приличат на нищо друго на Земята.

Учените съставиха списък с 10-те най-невероятни места на Земята, които трудно могат да бъдат сравнени с нещо друго, пише Live Science.

Гейзерът Флай, Невада

Този удивителен геометричен гейзер е създаден от човека и всъщност е създаден напълно случайно. Преди това тази област е била сондирана няколко пъти за вода и след това е била повторно запечатана, но в резултат на това Fly Geyser буквално е бил „роден“ от минерални находища.

Изследователите отбелязват, че именно тези отлагания, заедно с термофилните водорасли, създават фантастичните червени и зелени нюанси.

Голям призматичен извор, Йелоустоун

Службата за национални паркове на САЩ твърди, че Йелоустоун е най-големият горещ извор в целия свят с диаметър 60-90 метра и дълбочина 36 метра. Туристите са особено привлечени от дивата дъга, създадена от термофилни водорасли и бактерии. Имайте предвид, че цветът на водата зависи от температурата на водата, най-горещата, например, е стерилна и е причина за синия оттенък - тя се намира в центъра на източника.

Йелоустоун изворЦял екран
Голям призматичен извор, гейзер Мидуей, Йелоустоун Снимка: Getty Images

Планината на дъгата, Перу

Това невероятно място е известно още като Виникунка, или Планината на седемте цвята. Открито е през 2015 г., след като нормалната му снежна покривка е загубена. Резултатът разкри цветни ивици от розово, златно, мента и лавандула - всички създадени от минералния състав на планината и образувани от изветряне с течение на времето.

дъговите планини на перуЦял екран
Планината на дъгата в района на Куско, Перу Снимка: Getty Images

Данакилската депресия, Етиопия

Това невероятно място е създадено в резултат на разминаването на три тектонични плочи под Северна Етиопия. Сярни извори, вулкани, гейзери, езера и басейни покриват това зловещо пустинно образувание, а температурите в това негостоприемно място достигат 50 градуса по Целзий.

Данакилна депресияЦял екран
Горещи извори в падината Данакил Снимка: Getty Images

Лейк Хилиър, Австралия

Очарователното розово езеро се намира в Австралия и дължи своя бонбонен оттенък на водорасли, халобактерии и микроби. Любопитното е, че неговата соленост според учените е равна на солеността на Мъртво море.

Езерото Хилиър в АвстралияЦял екран
Езерото Хилиър в Австралия Снимка: Getty Images

Пещерата на кристалите, Найка, Мексико

Това място изглежда малко страшно: масивни кристални колони, направени от гипс, изпълват горещата и влажна пещера. Изследователите смятат, че кристалите в пещерата на кристали са на стотици хиляди години и все още растат активно.

пещерни кристалиЦял екран
Пещерата на кристалите в Найка, Мексико Снимка: Хавиер Труеба

Подводен водопад, остров Мавриций

Този водопад се намира на остров Мавриций, разположен източно от Мадагаскар в Индийския океан и е скрит под синя лагуна. Изследователите отбелязват, че водопадът всъщност е оптична илюзия, причинена от рязък спад на континенталния шелф.

подводен водопад МаврицийЦял екран
Остров Мавриций, включително известната планина Le Morne Brabant Снимка: Alamy Stock Photo

Салар де Уюни, Боливия

Този зловещ, но красив пейзаж се намира в Боливия и е центърът на добива на сол и литий и наскоро се превърна в популярна туристическа дестинация, като много пътници се стичат на това място, за да видят лично Salar de Uyuni.

боливийско солено езероЦял екран
Салар де Уюни в Боливия Снимка: Getty Images

Сокотра, Йемен (Дърветата на драконовата кръв)

Причудливите кървави драконови дървета с кора във формата на чадър, наподобяваща вени, растат само на едно място на Земята - отдалечения остров Сокотра, разположен на малко над 300 километра от Йемен.

кърваво драконово дървоЦял екран
Драконови кръвни дървета в Сокотра, Йемен Снимка: Getty Images

Уейв, Койот Бътс, Аризона

Това удивително място прилича на нещо илюзорно и представлява криволичеща скална формация от пясъчник на ивици. Изследователите отбелязват, че странната вълна всъщност е част от Coyote Hills на границата между Аризона и Юта в Съединените щати.

вълна АризонаЦял екран
Уейв, Койот Бътс, Аризона Снимка: Getty Images