Изследователите предупреждават, че инструментите за грим трябва да се почистват редовно.

Повечето жени използват гъби и четки за грим всеки ден, но статистиката показва, че не всички ги мият толкова често, колкото е необходимо. Експерти публикуваха видео, показващо колко бактерии и мръсотия остават върху инструментите ни за грим, пише Daily Mail.

Експертите предупреждават, че нередовното почистване на чеките за грим е лошо решение. Факт е, че с течение на времето върху гъбите и четките за грим се натрупва огромно количество бактерии, мръсотия и мъртва кожа, които след това просто размазваме по лицата си.

Американски експерти публикуваха видео, което показва колко много бактерии и мръсотия се натрупват по инструментите за грим. Изследователите предупреждават, че четките и гъбите се превръщат в развъдник на бактерии и гъбички без подходяща грижа и хората, които ги използват, са изложени на риск от развитие на множество заболявания, включително конюнктивит, трихофития и акне. 

Микробиолози казаха от какво да се страхувате в хотелите

Учените предупреждават, че инфекцията възниква, когато бактериите навлязат в порите на кожата. Изследователите обаче настояват, че много неправилно измити четки за грим всъщност са „по-мръсни от тоалетните седалки“. Освен това сенките за очи, ружът и гланцът за устни са най-лошата среда за размножаване на болести.

Изследователите отбелязват, че четките и гъбите за грим трябва да се мият на всеки 7-9 дни, това ще помогне да се избегне натрупването на мръсотия. В същото време проучването показва, че 22% от американците никога не почистват инструментите си за грим, а 39% го правят по-рядко от веднъж месечно.

За да промени тази тъжна статистика, американска марка продукти за грим публикува видео в социалните мрежи, което показва количеството бактерии, открити върху нечисти инструменти. Показва как използвана и очевидно чиста гъба се избърсва в петриево блюдо и след това се отстранява за инкубация.

@myglamtech Replying to @Nessa_Lover you’d be surpised what is lying inside them ???????? #makeup #infection #fyp ♬ original sound - KangMantos

Изследователите са били шокирани, когато след известно време погледнали пробата. Резултатите показвали експлозия от жълти и бели точки - бактериални колонии. Учените най-накрая заключили, че инструментите за гримиране всъщност може да са по-мръсни от тоалетна седалка.

Трябва да се отбележи, че видеото стана вирусно в социалните мрежи - то е гледано от около два милиона души. Проучване от миналата година установи, че четките за грим всъщност могат да съдържат повече бактерии, отколкото тоалетната седалка.

В проучването учените са тествали 12 четки и тоалетни седалки и са установили, че 11 от 12, или 92%, от четките са по-мръсни от тоалетната. Проучването е установила, че четка за сенки за очи е почти изцяло покрита с размита синя и зелена плесен, докато четка за основа оставя следа от големи капчици кървавочервени бактерии.

Учените отбелязват още, че дори след първото използване на четка за грим върху нея вече се образуват колонии от бактерии. В същото време при ежедневна употреба четките автоматично започват да събират замърсявания, мазнини и мъртви кожни клетки. И следователно те служат като хранителна среда за бактериите.

Превод: GlasNews.bg