Американска студентка се е разминала на косъм от смъртта, след като се оказа, че в ръката си е държала един от най-опасните видове октопод.

Случаят е от нейно пътуване в Индонезия, където участвала в заснемането на документален филм за опазване на дивата фауна.

Кейлин Филипс, живеееща в щата Вирджиния, споделя кадри от инфарктния момент в социалната мрежа TikTok.

Там можем да видим мекотелото небрежно върви по нейните ръце, докато друг човек го облива с вода, за да не се дехидратира.

На пръв поглед миловидното създание, всъщност е предствител на вида Синьопръстен октопод, славещ се като най-отровното животно на планетата.

С размер (12-20 см), мекотелото изглежда безопасно само на пръв поглед. Когато се раздвижи и тялото му стане яркожълто с брилянтни сини пръстени, той започва да жили.

Отровата му, за която няма антидот, е в състояние да убие за броени минути.

„Спомням си, че видяхме този малък приятел да си плува и го взехме на ръце. Бяхме трима, но никой не помисли, какви може да са последствията. Видяхме още един, като него, който също вдигнахме“, разказва Кейлин.

Ухапването на страшния обитател на океаните е безполезнена, но последтвията от нея са страшни. Симптомите на отравянето са парализа, недостиг на кислород, повръщане, затруднето преглъщане и промяна във възприятията. Причината е невротоксинът тетрадоксин, който се съдържа в отровата.

Единствената помощ, която може да се окаже на жертвите на ухапването му е осигуряването на кислородна маска.
Видът може да бъде объркан и това да доведе до фатални последици.

В уебсайта на музея Виктория, животното е описано като: „Един от най-измамните и опасни жители на Океана.“

След като Кейлин Филипс разбира, какво е можело да се случи, разказва че се е обадила на баща си плачейки. Изглежда обаче тя е имала късмет срещайки бебе на Синьопръстенния октопод.

@kaylinmarie21

Called my dad crying 3 hours later in Bali???? #blueringoctopus #bali #uluwatu #fyp #imdumb #thanksjesuschrist #ShowerWithMoxie #EnvisionGreatness

♬ Oh No Oh No Oh No No No - Dubskie