Със световен рекорд завърши 12-то издание на "Нощ на звездите" организирана от Фондация "Енчо Кирязов", която за пореден път се проведе на Античния театър в Пловдив, който беше изпълнен до краен предел, а билетите за шоуто свършиха отдавна. За първи път в света 7 мотористи караха мотори в „Глобусът на смъртта“.

В глобуса с размер 4 метра и 75 сантиметра влезнаха екстремният артист Фреди Нок и неговите колеги, които постигнаха световен рекорд на Гинес на живо в Пловдив. Нок е носител на цели 12 световни рекорда, пише TrafficNews.bg.


Водещи на събитието бяха Драгомир Драганов и Силвия Лулчева, а гости бяха президентът Румен Радев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, министърът на спорта Димитър Илиев, кметът на Ямбол Валентин Ревански, продуцентът Магардич Халваджиян.

Шоуто започна с изпълнение на химна на България и Гвардейска национална част.

След това бяха раздадени годишните награди на Фондация Енчо Кирязов. Победителите спечелиха стипендия от 5000 лв., а вторите и трети стипендии от 2000 лв., както и много различни награди. 

В сфера образование спечели математика Деян Хаджи-Манич, който печели медали от Световни и европейски олимпиади по математика. 

В категорията за изкуство спечели пловдивската музикантка Хрисияна Славова. В категорията бяха номинирани и други пловдивски музиканти - дуото Аглея Канева и Александър Вичев. 

В категория спорт първото място спечели Божидар Саръбоюков, който пристигна директно от Световното първенство за мъже по лека атлетика. Неговият полет закъсня и той не успя да присъства на обявяването на победителите, но след той дойде на Античния театър. Сред номинираните бяха и световната шампионка по лека атлетика до 20 години - пловдивчанката Пламена Миткова и още една пловдивчанка - Александра Тоткова, която е световен шампион по спортно катерене при девойките. 

Специални награди от фондация получиха и треньорът Слав Петков, който постигна страхотни спортни успехи с деца със синдром на Даун, гимнастикът Божидар Златанов и стрийфитнес шампионът Жасмина Свиленова.

След награждаването започна и официалната част. 

Всеки един от номерата на акробатите беше съпроводен с музикално изпълнение - оркестър беше на Плевенската филхармония, а изпълнители бяха Виктория Главчева, Славин Славчев, Люси Дяковска, Сирма Добрева, трио "Флаулес". Участваха и балерините от „Па Де Кре“. 

Клоунът на спектакъла беше световноизвестният Дейвид Ларибле. Той е носител на златен и сребърен клоун от фестивала в Монте Карло. Ларибле използва за номерата си и хора от публиката, а след това впечатли с изпълнение на вечната класика на Франк Синатра - "My Way", която изпълни на 10 езика, включително и български.

Публиката се впечатли и от акробатите от трупата на Келвин Рихтер, които полетяха във въздуха и направиха изключително опасни номера. 

Последва и страхотно светлинно шоу с дронове, които образуваха различни фигури.

Трио „Белисима" направи жива пирамида по време на цялото си изпълнение.

Акробатът Артьом Любаневич, който е носител на наградата "Златен клоун" от фестивала в Монте Карло, пък направи страхотен номер изцяло във въздуха. 

Впечатлиха и "Гарваните", акробатка направи страхотен номер върху дъска, която беше балансирана от двама нейните партньори, които държаха дъската на моменти само на раменете си.

След това дойде време и за кулминацията. „Глобусът на смъртта“ пристигна спуснат от специален кран, който беше разположен бул. на бул. "Цар Борис III Обединител". На него беше Славин Славчев, който изпълни песни на Queen. След това започна и подготовката за номера на Фреди Нок и неговите колеги. Един по един влизаше всеки един от мотористите в „Глобусът на смъртта“. Световният рекорд падна, след като едновременно в глобуса имаше цели 7 мотористи, които развиваха скорост от 45 км. в час, а разстоянието между гумите беше едва 5 см. След като рекордът стана факт публиката стана на крака и избухна в аплодисменти.

12-то издание на Нощта на звездите приключи със зрелищна заря.