С не толкова значителни размери, но пък с остри щипки, скорпион стресна пловдивчани в Стария град в Пловдив.

За изненадващата среща с черното скорпионче, обичащо да си похапва щурци, хлебарки, брашнен и кралски червей, съобщи читателка на GlasNews.bg. Безгръбначното най-спокойно се било настанило в кофата за вода, откъдето изпълзяло и паникьосало жената. След като отминал първоначалният стрес, тя храбро извадила телефона и го заснела.



Този вид скорпион не е от най-отровните, т.е не е опасен за човека, все пак не рискувайте и винаги бъдете внимателни при "близкия контакт" с гадината! Винаги съществува риск от алергия към някой от ензимите на отровата му или самото животно да се нарани при атака и да счупи жилото си в кожата ни.

Скорпионите са разред безгръбначни животни с осем крака, принадлежащи към клас Паякообразни. Най-малките екземпляри, като мексиканския Typhlochactas mitchelli, имат размери не по-големи от 9 mm, а най-големите, като индийския Heterometrus swammerdami, достигат до 23 cm на дължина и тегло около 56 грама.

Скорпионите са много устойчиви на радиоактивни лъчения, повечето от тях не пият вода през целия си живот, и могат твърде дълго време да издържат на глад (някои до година и половина) и да останат живи.