Статуята на свободата е една от най-известните забележителности в света, но ако се вгледаме малко по-внимателно, ще открием тайна, която е била скрита от туристите в продължение на повече от век. Емблематичният символ на Статуята на свободата украсява силуета на Ню Йорк.

Макар мнозина да са се възхищавали на спиращата дъха гледка от короната ѝ, малцина знаят за втора наблюдателна площадка на върха на факела, пише "Historic Mysteries".

Причината за ограничения достъп може да се проследи до ключов момент в историята по време на Първата световна война.  

На остров Блек Том, малко известно място в сянката на остров Либърти, се е намирал важен склад за боеприпаси. 

Тъй като американците изпращат боеприпаси на стойност милиони долари в подкрепа на съюзниците, този склад се превръща в мишена за саботаж. Курт Янка, германско-американски шпионин и саботьор, организира опустошителна атака на остров Блек Том. 

Последвалата експлозия е толкова силна, че изпочупва прозорците в Долен Манхатън и причинява сериозни щети на Статуята на свободата. 

Артилерийски боеприпас я удря и огъва ръката ѝ чак до короната. Въпреки че е извършен ремонт, структурната цялост на факела е нарушена, поради което от 1916 г. той е забранен за посещение от туристи.