След 11 години, биткойн портфейл на стойност 3 милиона долара и със забравена парола, беше отключен с помощта на хакер.

Анонимен собственик се свързал с електроинженера Джо Гранд - който се нарича "Kingpin" онлайн - за да хакне криптиран файл, съдържащ 43,6 BTC.

В опит да защити своята криптовалута възможно най-добре, собственикът беше използвал генератор на произволни пароли, наречен Roboform - уви, изглежда, че го е защитил твърде добре, като по-късно е загубил паролата.

Анонимният собственик бил „наистина параноичен“, че някой щял да хакне компютъра му и да получи паролата му. В крайна сметка той загибул достъп до криптовалутата и затова привлече помощта на Kingpin, за да се опита да си я върне – като преди това Гранд помогнал на друг собственик да възстанови достъпа си до над $2 милиона в крипто през 2022 г.

Той каза, че десетки хора преди това са се свързвали с него, за да поискат помощ при възстановяването на изгубеното съкровище.

Гранд реши да откаже много от тях по различни причини, но реши да помогне на този конкретен анонимен собственик в мисията му.

Във видеоклип в YouTube , публикуван от Гранд, собственикът на портфейла каза: „Генерирах паролата, копирах я, поставих я в паролата на портфейла, а също и в текстов файл, който след това шифровах.“

По времето, когато собственикът губи достъп до акаунта, стойността на биткойн е между 3000 и 4000 долара.

Но тъй като цената на биткойн се повиши с повече от 20 000 процента, собственикът решил да се свърже с Гранд.

Той успява да измами системата, като промени времето обратно до 2013 г., когато паролата е генерирана, и след няколко неуспешни опита в крайна сметка създавал същата парола.

След това хакерският експерт работи с колегата си Бруно, за да генерира милиони потенциални пароли. В крайна сметка той успя да разбие кода - което Гранд каза, че се дължи много на късмет. „В крайна сметка извадихме късмет, че нашите параметри и времеви диапазон бяха правилни. Ако някое от тях беше грешно, щяхме да правим предположения в тъмното“, каза експертът.