50-годишен индиец се е сдобил с черен окосмен език след прекаран инсулт.

Мъжът бил с отслабена лява страна на тялото след прекаран преди ри месеца инсулт и бил сложен на диета с пюрирана храна, казаха лекарите. Те уточняват, че езикът му бил покрит с нещо черно почти изцяло, но страните и малка част в средата били пощадени, информира Science Alert.

Докторите диагностицират състоянието като черен космат език или lingua villosa nigra, безобидно състояние, според Американската академия по орална медицина. Косматият език се среща при около 13% от населението на Земята.

Индийските дерматолози казаха, че черният космат език е по-вероятно да се появи при хора посавеи на диета от пюрирана храна и се образува поради липса на търкане или стимулация на горната част на езика, което води до натрупване на протеин, наречен кератин.

В резултат на това конусовидни издатини, покриващи езика, наречени нишковидни папили, се удължават и образуват косъм в горната част на езика.

Други предразполагащи фактори включват: лоша хигиена на устната кухина, тютюнопушене, оксидиращи води за уста, перорални антибиотици, прекомерно пиене на кафе или чай и състояния, които потискат имунната система, като ХИВ или рак.

Това може да се появи на всяка възраст, но се случва по-често при възрастни хора, според Национлните здравни институти на САЩ (NIH).

Черният космат език може да изглежда кафяв, жълт или зелен, както и черен, според NIH, в зависимост от бактериите и гъбичките, които могат да прераснат върху променената повърхност, както и други анаеробни бактерии, които ферментират хранителни частици, уловени в папилите. Именно тези анаеробни бактерии придават на езика черен вид, пише vesti.bg.

Обикновено състоянието на черния космат език се подобрява чрез миене на езика с четка за зъби. При пациента от Индия състоянието отпумяло след 20 дни с „правилно почистване“, казаха лекарите.