Фотографите на дивата природа са талантливи хора, но заснемането на уникален момент под водата или сред вълните е свързано с куп предизвикателства. Ето защо победителите в конкурса "Подводен фотограф на годината" са изключително впечатляващи.

Тази година португалският фотограф Нуно Са бе отличен с наградата "Фотограф на годината в областта на опазването на морската среда" за зашеметяващия си въздушен кадър на кит, изхвърлен на португалски плаж, пише Timeout.

През 2022 г. той заснема момента, в който ранен 12-метров кашалот е изхвърлен на плажа Фонте да Телха на западното крайбрежие на Португалия. Снимката, наречена "Спасяването на Голиат", е направена с помощта на дрон и запечатва около 30 плажуващи, които се опитват да избутат кашалота обратно в морето. За съжаление китът умира няколко часа по-късно.

Благодарение на тази забележителна и трогателна снимка Са триумфира в категорията "Фотограф за опазване на морската среда", която се провежда в партньорство с фондация "Спасете нашите морета". Конкурсът има общо 13 категории, а над 500 участници изпратиха невероятните 6500 снимки.

"Беше смесица от емоции да видя животно, което съм свикнал да снимам, в различни части на нашата планета в открито море, ранено и умиращо, борещо се да остане на повърхността. Но беше и вдъхновяващо да видя толкова много хора, които рискуват живота си, за да се опитат да го спасят. Става дума за животно, което в този случай тежи повече от 30 тона и е ранено", казва Нуно Са в изявлението си. След като сам се приближава до кита, Са разбира, че един от хората, които се опитват да го спасят, е десетгодишната му дъщеря.

Председателят на журито на конкурса Алекс Мустард казва, че "снимката ни дава надежда, че хората се грижат и искат да помогнат на океаните, но също така ни предупреждава, че са необходими по-големи промени".

Саа спечели голяма победа и в конкурса през 2015 г., като спечели не само титлата "Подводен фотограф на годината", но и "Международен победител в категория "Макро".

Превод: GlasNews