Грижата за стайните растения е полезна за здравето. Първо, това е страхотно хоби, което облекчава стреса и повдига настроението ви. На второ място, живата зеленина в стаята е много полезна за спокойствието. Но това далеч не са всички предимства. Някои видове са в състояние да пречистват въздуха, да намаляват или увеличават влажността, да отблъскват насекоми и дори да насърчават съня. Просто трябва да знаете кои стайни растения са най-полезни за здравето и да ги изберете според вашите нужди.

Пречистване на въздуха

Chlorophytum - този светлозелен храст с раирани листа ефективно преодолява вътрешните изпарения на формалдехид, толуен, ксилен и други вещества, които могат да се отделят от мебели, текстил и строителни материали. Освен това е напълно безопасен за деца и домашни любимци.

Асплениум - ярката папрат има способността да неутрализира цял куп физически, биологични и химически замърсители на въздуха. 

Драцена – различните видове драцена имат малко различна абсорбционна способност, но абсолютно всички пречистват въздуха от вредни газове. Изберете по ваш вкус и поставете на подходящо място.

Алое вера – препоръчително е да се постави в стая, която е наскоро ремонтирана. Растението ще абсорбира останалите пари от всички лепила, бои, лакове и др.

Английски бръшлян – това растение ще вирее дори в тъмни и хладни помещения, защото родината му е Европа. Има способността да пречисти въздуха от вредни изпарения и дори спори на мухъл. Но е по-добре да държите такава ваза далеч от деца и животни.

Сансевиерията е шампион в пречистването на въздуха от вредни вещества. В същото време той е в състояние да произвежда кислород дори през нощта. За да му помогнете да филтрира въздуха, просто почиствайте листата му от време на време.

Намаляване на влажността

Спатифилумът е цвете, което толкова обича влагата, че я абсорбира не само от почвата, но и от въздуха. Следователно ще се чувства по-добре само в прекалено влажни помещения.

Epipremnum - ако растението има въздушни корени, то абсорбира влагата от въздуха през тях.

Тиландсия - растението принадлежи към бромелиите. И следователно влажният въздух е негов елемент. Той се храни с тази влага, изсушавайки въздуха до приемливо ниво.

Кактуси – всички кактуси са свикнали да живеят в условия, в които има много, много малко вода, затова са "програмирани" да я абсорбират по всички възможни начини. Включително и от въздуха.

Орхидея - консумира влага до голяма степен от въздуха. Повишеното ниво на водна пара в стаята само ще зарадва цветето.

Повишаване на влажността

Палма арека - тази палма има най-високото ниво на транспирация сред стайните растения, което означава, че отделя много влага във въздуха, която консумира чрез корените. По принцип този показател е висок за всички палми и можете да изберете опция според вашия вкус и размерите на стаята, тъй като ареката е доста голямо растение.

Ficus elastica - големите твърди листа на това растение щедро изпаряват влагата и насищат с нея въздуха в помещението. Основното нещо е да избършете растението от прах навреме. Като цяло това е доста ясен индикатор: колкото повече листа има растението, толкова по-силно отделя течност от него.

Ароматна драцена - в процеса на жизнена дейност това растение отделя почти цялата влага, която консумира. И в същото време освежава въздуха.

Нефролепис - папратите естествено живеят във влажна почва, така че те дренират добре излишната вода, която могат да получат през корените. Nephrolepis е може би най-ефективният вид сред тези, които могат да се отглеждат у дома.

Шефлера - това растение расте бързо, увеличава листната си маса и по този начин увеличава ефекта от насищане на въздуха с влага.

Отблъскване на насекоми

Дионея – това хищно растение се отървава много лесно от комари и мухи. Тя ги яде. Ето защо получи второто си име - Венерина мухоловка. Грижата за дионея не е много лесна, но гледането как ловува е изключително вълнуващо.

Ароматните подправки - розмарин, босилек, мента, градински чай и др. не само ухаят приятно, но и допълват вкуса на ястията. Освен това отблъскват насекомите с аромата си. Ето защо има смисъл да ги посеете за лятото на перваза на прозореца на кухнята.

Котешката трева е билка, която се купува за котки за подобряване на храносмилането и има миризма, която различни насекоми просто не понасят. От комари до кърлежи. Просто трябва да скриете един-два храста от косматия си домашен любимец, ако искате да се наслаждавате на ефекта от растението дълго време.

Невен – дори зайците не понасят миризмата на тези цветя, камо ли насекомите. Можете да украсите прозорец или балкон с цъфтящо растение за лятото, няма да пропуснете неканени гости. Миризмата му може да е твърде силна за затворено помещение.

Хризантемите имат свойства, подобни на невена, но миришат малко по-слабо, така че могат да се отглеждат на закрито. В същото време те ще почистват добре въздуха.

Подобряване на съня

Лавандула - ароматното масло от цветовете на това растение се препоръчва при безсъние. Но можете също да украсите спалнята с малък храст. Миризмата му по време на цъфтежа ще ви помогне да се отпуснете и да заспите по-бързо.

Валериана – валерианата има по-силни седативни свойства. Въпреки факта, че сме свикнали да го отглеждаме на открито, за да получим лечебен корен, той се чувства страхотно в саксия. По време на периода на цъфтеж листенцата му могат да се добавят към ваната.

Жасминовата гардения също е добър вариант за любителите на ароматерапията преди лягане. Деликатният аромат на цветовете на растението помага за по-бързо и по-дълбоко отпускане.

Пасифлора – подходяща за хора с повишена тревожност. Ароматът му помага в борбата с този проблем и подобрява съня дори при хора, страдащи от хроничен стрес.

Превод: GlasNews.bg

Image by Freepik