Лодкари, които плуваха до трупа на гърбат кит, заснеха необичайна сцена: китът буквално избухна и изпусна кръв с изгнили вътрешни органи. Видеото е публикувано в Instagram, ние от хуманни съображения ще ви го спестим.

Случай, подходящ за история на National Geographic, беше заснет край бреговете на Калифорния от група наблюдатели на морски животни, които забелязаха нещо, наподобяващо гърбат кит в Тихия океан.

Гърбатият кит гръмнаЦял екран
Гърбатият кит гръмна

Докато плуваха по-близо, коремът и други вътрешни органи, като далака, тънките черва и стомаха, всички шумно се изсипаха от мъртвото животно върху повърхността на водата.

След това трупът започна бавно да потъва на дъното на океана.

Зловещото видео нашумя в интернет, след като беше споделено от популярния акаунт за животни в Instagram Nature Is Metal.

„Тези мощни експлозии са уникални за китовете, тъй като повечето разлагащи се животни не съдържат целия натрупан газ в телата си“, подчертава публикацията.

Когато животно умре, бактериите в трупа произвеждат метан по време на процеса на разлагане. Ако газът не се отделя от тялото, той постепенно се натрупва и накрая излиза.

Отбелязва се също, че натрупаният газ в крайна сметка ще намери пътя с най-малко съпротивление, за да избяга. Единственият начин да предотвратите това е да пробиете кожата на кита, преди да се е взривил сам.