Учените се опитват да бъдат в крак с всеобщата лудост и публикуват резултатите от „най-романтичното изследване“. Например, преди време математик изведе формула за идеалното предложение за брак, като ни каза кога да започне вечерята, в кой момент да предложим и колко пари трябва да бъдат похарчени за годежен пръстен, за да чуем заветното „да“.

Друго изследване на учени не е толкова положително. Този път учените се фокусираха върху музиката, която хората слушат в дните преди 14 февруари и на самия Свети Валентин, пише Дейли Мейл. В резултат на това изследователите стигнаха до извода, че е по-лесно да наречем 14 февруари „денят на разбитите сърца“. Поне това казва музиката, която хората слушат на този ден.

Глобалната услуга за стрийминг на музика Deezer анализира музиката, която хората предпочитат да слушат през този период. Данните показват 560% глобално увеличение на слушането на любовни песни в дните преди 14 февруари, което предполага, че „романтиката все още е жива и здрава“. Уви, това се оказа не съвсем вярно.

Анализът на най-популярните песни за Свети Валентин показва, че този празник всъщност не е толкова романтичен, колкото си мислим. Според експерта по музика и психология в университета в Линкълн, д-р Анемиеке ван ден Тол, човек би си помислил, че в навечерието на Свети Валентин хората ще бъдат в романтично настроение и ще планират среща, но анализът показва, че това не е така.

Д-р Ван ден Тол също отбелязва, че песните за разбито сърце вероятно могат да помогнат на хората да „насочат емоциите си“. Например осъзнаването, че някой друг е преживял нещо подобно на това, което ние, може да ни даде надежда и също така да ни помогне да преформулираме всяка негативност.

Резултатите също така показват, че хората започват да слушат тъжна музика в късния следобед, достигайки пика си в 20:15. Като цяло анализът показва, че потребителите на Свети Валентин предпочитат песни за раздяла, несподелена любов, изневяра и предателство.

Изследователите също така отбелязват, че има основателна причина хората да предпочитат тъжни песни пред весели: защото те могат да „излекуват разбито сърце“. Например в проучване от 2022 г. учените установиха, че тъжната музика може да помогне на хората, изпитващи сърдечна болка, да намерят отново радост и надежда. Освен това помага за активиране на емпатията и дори подобрява настроението.

Проучването от 2020 г. също установи, че на Свети Валентин хората се чувстват принудени да бъдат романтични в този ден, да отидат на среща или да се държат така, сякаш празникът е важен за тях, дори и да не е.