Много инциденти се случват у дома: падане при миене на прозорци, порязване по време на готвене. Може да получите и инфаркт или инсулт, астматичен пристъп. Когато в такива ситуации спасителите влязат в дома ви, за тях е важно да знаят дали жертвата приема някакви лекарства за сериозно заболяване или е алергична към определени лекарства. За да ги улесните, е важно да съберете тази информация на едно място. Това може да ви спаси живота.

Когато хората се окажат в спешна ситуация, те са объркани и често не могат да отговорят бързо и ясно дори на основни въпроси. В същото време лекарите губят време и дори могат да направят грешка, която да доведе до смъртоносни последици. За да избегнете това, трябва да използвате един елементарен съвет.

Сглобете малка аварийна кутия. Тя трябва да съхранява цялата информация, която може да е важна за спешните лекари. Благодарение на такава кутия спасителите могат бързо да открият цялата жизненоважна информация. В нея трябва да поставите бележка, която ще показва следното:

- вашето пълно име и дата на раждане;

- какви лекарства приемате редовно;

- към какво сте алергични;

- от какви заболявания страдате, какви оплаквания имате;

- лице за контакт, неговото име и телефонен номер;

- списък на ваксинациите.

Самата кутия трябва да бъде надписана с четливи и големи букви, поставена на видно място на вратата на хладилника.

Защо кутията трябва да се поставя в хладилника?

Това е просто: в почти всеки дом има хладилник и като правило той се намира в кухнята, така че спасителите могат бързо да го намерят. Важна точка: от вътрешната страна на входната врата залепете бележка, в която се посочва, че сте подготвили важна информация за лекарите за себе си, същата бележка може да бъде залепена към самия хладилник. Можете също така да напишете числото 112 с големи цифри и да залепите тази бележка на вратата на хладилника. Факт е, че в шокова ситуация можете да забравите дори такава проста информация.

Това са съвети от Франк Г. Рибанд, лекар по спешност и председател на Федералната асоциация на лекарите от Спешна помощ в Германия, цитирани от bild.de.

Превод: Glas.bg