В дивата природа растенията разполагат с цял арсенал от защитни средства срещу животни и вредители: тръни, бодли и отровен сок. При стайните растения тези свойства не изчезват дори при липса на опасност. В тази връзка е важно да знаете кои цветя могат да навредят на здравето ви и да полагате специални грижи при отглеждането им.

Според експертите растения като ятрофа, дифенбахия, молоха и фикус имат отровен сок. При подрязване и рязане на тези растения трябва да се внимава да не попадне сокът им върху кожата, в противен случай може да се стигне до отравяне и раздразнение.

Освен това етеричните масла и ароматните цветове на жасминовидната гардения и пеларгонии фрагрант могат да предизвикат главоболие и тежки алергични реакции.

Също така опунцията и златният кактус имат опасни шипове. Грудката на персийската циклама също е опасна за човешкото здраве. След като пресадите това растение, трябва да измиете добре ръцете си и да не търкате очите си с тях, отбелязват експертите на телеграфния канал "Цветочница".