Едно от най-скъпите и търсени кафета в света е "Kopi luwak", или кафе от цибетка.

Килограм от него може да достигне цена от 1500 евро, а чашка от тонизиращата напитка пък може да се предлага дори и за 300 долара.

Кафето се добива главно на индонезийските острови Суматра, Ява, Бали, Сулавеси, както и на Филипините и Източен Тимор.

Известно е като най-скъпото, поради малките количества, в които се произвежда и процеса на естествена преработка, през който преминава.

Цибетката се храни с различни видове кафени зърна - Арабика, Робуста, Либерика, които я примамват с плодовата си обвивка.

След като ги погълне, зърната престояват около ден и половина в стомаха на животното, където се разгражда само част от външната им обвивка.

Вътрешността им остава цяла, с непроменена форма и бива изхвърлена от храносмилателния тракт на цибетката по естествен път.

Следват процеси по щателно събиране на зърната, измиване, сушене на слънце и леко изпичане.

Благодарение на ензимите, отделяни в стомаха на животното, кафените зърна се насищат със свободни аминокиселини, като на тази естествена обработка се дължат изключителните качества на "Kopi luwak" - характерният му наситен аромат и липсата на горчивина.

Открито още през XVIII век , това кафе се култивира в съвременни ферми, където цибетките се отглеждат при условия, които им позволяват свободни разходки.

Кафето се приготвя в съотношение с вода 1:15. Задължително е зърната да бъдат смлени непосредствено преди приготвянето на напитката. Само така те запазват пълния си аромат и вкус.