Неочаквана схватка между напълно различни животински видове бе заснета сред природата.

Сив тюлен е видян да плюе водна струя срещу орел в това, което експертите определиха като уникален момент.

Случаят е от януари 2022 г. е заснето от наблюдател на птици в пристанището Нютаун на остров Уайт, пише BBC.

Палеонтологът от университета в Портсмут Меган Джейкъбс разкри в ново проучване, че това е първото регистрирано подобно взаимодействие.

Нейната майка Клеър Джейкъбс уловила битката на камера и каза, че случаят е"направил годината ѝ".

Тя описа как белоопашатият орел се спуснал към водната повърхност по време на прилив на острова.

Докато птицата се приближаваше, възрастен сив тюлен се появи от водата, издавайки предупредителен лай, преди да изплюе струя вода директно към орела.

Меган Джейкъбс работи с училището по околна среда, география и геонауки към университета в Портсмут.

Тя е съавтор на проучване за списанието на Isle of Wight Natural History and Archaeological Society, което разглежда този необичаен момент.

Тя каза: „Това е първият запис на взаимодействие между тези два хищника и първият доклад за сиви тюлени, използващи плюене като средство за защита или възпиране срещу въздушен враг.

„Плюенето може да е стратегия за изключване на белоопашатите орли от конкуренция за плячка, тъй като те са в пряка конкуренция за рибни ресурси.“

Белоопашатите орли са най-голямата хищна птица в Обединеното кралство и могат да постигнат максимален размах на крилата, достигащ 2,6 м.

Те са изчезнали на остров Уайт през 1780 г., но популацията е възстановена отново на острова през лятото на 2019 г.

Г-жа Джейкъбс каза: „Развълнувана съм, че имаме фотографски доказателства, тъй като плюенето обикновено се наблюдава само при хора, камили, лами и алпака, както и при някои змии, където се използва за доставяне на отрова, а може да се използва и за улавяне на плячка от рибата стрелец."

Снимки: Clare Jacobs

Превод: GlasNews.bg